Skräckmusikal på Gothcon

ANNONS
|

Djupt under Stilla Havet, i den mytiska stenstaden R’lyeh, finns en varelse av otänkbara krafter. Att bara veta att han finns kan fördöma dig till evig galenskap. Under eoner har han vilat i väntan på att stjärnorna skall liera sig, varpå han vaknar och åter härskar över jorden. Hans namn är Cthulhlu och i dag blir han musikal med sång och dans i Göteborg.

Det är sällskapet ShogGoth som sätter upp föreställningen En shoggoth på taket under bräd- och rollspelskonventet Gothcon som pågår under helgen på Hvitfeldtska. Musikalen baseras dels på klassikern Spelman på taket, en amerikansk musikal från 1964 som handlar om huvudpersonen Tevje som vill bevara sina judiska traditioner när hans döttrar hittrar kärleken på andra ställen. Dels baseras den på skräckförfattaren H.P. Lovecrafts verk om Cthulhu. En shoggoth på taket följer därför en liknande struktur som Spelman på taket med skillnaden att familjen nu består av bibliotekarien Henry Armitage och hans döttrar som lever i Arkham, Massachusetts och har ett stort tentakelmonster, en shoggoth, som bor i deras tak.

ANNONS

- Jag tror att speciellt rollspelspubliken har nära till musikaler, säger regissören Wilhelm Hedin.

- Men brädspelarna är nog inte långt efter heller med tanke på att det finns många Cthulhubrädspel.

H.P Lovecrafts böcker och mytologi om Cthulhu är på många sätt en ganska oväntad miljö för en musikal. Ofta kretsar författarens historier kring människans totala irrelevans i förhållande till universums kosmiska mörker, vars blotta existens är för mycket för ett mänskligt sinne att klara av. I början av Lovecraft beskriver Lovecraft själv existensen som poänglös, mekanisk och osympatisk och konstaterar att "Det mest barmhärtiga med världen är att vi inte kan förstå den".

- Men i musikalen blir det väldigt mycket humor. Det ganska tacksamt när allting låter så fruktansvärt och hemskt. Men behöver inte heller ha nattsvart humor, det räcker med en fungerande, säger Wilhelm Hedin.

- Mörkret kommer väl i att vi har dansande kultister och lite offring av människor. Själva historien handlar om kärlek. De mörka inslagen gör att det blir en kul twist på en vanlig musikal, säger skådespelaren Maria Kinnman.

I år firar Gothcon 20 år på Hvitfeldska och under åren som gått har göteborgskonventet gått från att ha varit en liten samling fantaster till att bli Sveriges årliga spelfest. Förutom musikal bjuder årets konvent på flera rollspelsevenemang, såväl som tävlingar i bräd- och figurspel, Steampunkutställningar, författarträffar och föreläsningar om nördfeminism. Den sista punkten är något som Gothcons ordförande Alexander Hallberg är extra stolt över eftersom spelhobbyn överlag är ganska snedvriden, vilket kan skapa en passiv struktur där tjejer riskerar att försummas.

ANNONS

- För oss på Gothcon är det extremt viktigt att alla kan känna sig välkomna och delaktiga.

FAKTA: Gothcon

Gothcon är Sveriges största spelkonvent med omkring 2000 besökare varje år.

Med starten 1977 är det även Sveriges äldsta.

Under konventet sker spel i alla möjliga former, från rollspel, brädspel och kortspel till figurspel och lajv.

Att delta kostar mellan 100 och 350 kronor men det är gratis att gå runt och titta. Alla är välkomna oavsett ålder men rekommenderad minimiålder för besökare är 15 år. Biljetter till En shoggoth på taket kostar 50 kronor styck.

ANNONS