Skådespelerskan Kerstin Tidelius är död

Kerstin Tidelius har gått bort 88 år gammal, bekräftar familjen för GP. Hon var en del av ensemblen på Göteborgs stadsteater i nästan fyra decennier och blev nationellt känd som Ingrid Löfgren i SVT:s långkörare ”Hem till byn”.

ANNONS
|

Skådespelerskan Kerstin Tidelius har gått bort 88 år gammal efter en tids sjukdom, berättar familjen för GP. Hon levde och verkade i Göteborg under större delen av sitt liv, både på scen, film och tv.

Kerstin Tidelius föddes i Stockholm 1934 och flyttade till Göteborg för att gå på Göteborgs stadsteaters elevskola 1954. Tre år senare gjorde hon en bejublad debut på teaterns stora scen då hon fick ersätta Inga Tidblad i ”Som ni behagar”. Därefter var Tidelius en del av ensemblen under nära fyra decennier.

Hon medverkade bland annat i de uppmärksammade föreställningarna ”Flotten”, ”Hemmet” och ”Sandlådan”, Kent Anderssons samhällskritiska 60-talstrilogi. Som en del av generationens mer aktivistiska skådespelarkollektiv var hon med och startade Angeredsteatern, tillsammans med bland andra Sven Wollter, Viveka Seldahl och Peter Oskarson.

ANNONS

Det gav upphov till den så kallade Manifeststriden, som kom sig av det manifest skådespelarna skrev för sin nystartade teater. Manifestet läckte och publicerades bland annat i GP, vilket ledde till en öppen konflikt med dåvarande chefen på Stadsteatern, Mats Johansson. Det hela slutade med att Kerstin Tidelius och flera andra skådespelare följde med Peter Oskarson till hans nystartade Folkteatern i Gävleborg.

Tidelius återvände till Göteborgs stadsteater två år senare och fortsatte som en av ensemblens grundpelare. Sin sista roll före pensionen gjorde hon 1994 i en omtalad uppsättning av Bertold Brechts ”Mor Courage”.

På filmduken syntes hon bland annat i Bo Widerbergs ”Ådalen 31” (1969) och Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” (1982), i vilken hon spelade biskop Vergérus bistra syster.

Dessutom var hon med i alla säsonger av SVT:s ”Hem till byn”, som visades i åtta olika säsonger åren 1971, 1973, 1976, 1990, 1995, 1999, 2002 och 2006 med i stort sett samma skådespelare. Med tv-serien blev Tidelius känd som den neurotiska antikhandlaren och hemmadottern Ingrid Löfgren.

Kerstin Tidelius bodde i Floda fram till 2011, då hon flyttade tillbaka till Stockholm för att kunna vara närmare sin bror och sina brorsbarn.

Kerstin Tidelius

Föddes 14 oktober 1934 i Stockholm.

Gick på Göteborgs stadsteaters elevskola 1954–1957. Sitt sista år på skolan gjorde hon också debut på teaterns stora scen.

Ingick i Göteborgs stadsteaters ensemble 1957–1995, med undantag för två år på Folkteatern i Gävleborg på 1980-talet.

Spelade Ingrid Löfgren i alla säsonger av SVT:s ”Hem till byn”, och sågs även i Bo Widerbergs ”Ådalen 31” (1969) och Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” (1982).

1964 fick hon Teaterförbundets Vilhelm Moberg-stipendium, 1966 Svenska Dagbladets Thaliapris för rollen i ”Tre systrar”, 1967 Teaterförbundets Daniel Engdahl-stipendium och 1982 samma organisations Gösta Ekman-stipendium.

LÄS MER:Teaterchefen Mats Johansson är död – blev 97 år

LÄS MER:Sven Wollter var göteborgarnas skådespelare

LÄS MER:Så har de fria teatergrupperna i Göteborg förändrats på 40 år

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS