Skådespelaren Per Myrberg är död

Skådespelaren och artisten Per Myrberg har avlidit, 90 år gammal. Han arbetade länge på Dramaten men är även känd från tv-serier som ”Saltön” och ”Hedebyborna”.

ANNONS
|

Skådespelaren och artisten Per Myrberg hade en över 60 år lång karriär bakom sig: Han var länge del av Dramatens fasta ensemble, men spelade också i filmer och tv-serier som ”Saltön” och ”Hedebyborna”. Utöver det var han också artist och blev känd för låten "34:an", som låg på Svensktoppen 1964–1965. Han spelade rollen som Teaterkatten Gus i Hans Berndtssons uppsättning av ”Cats” på Göteborgsoperan 2006.

Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet Scen & Film bekräftar att Per Myrberg gått bort.

– Han var en folkkär skådespelare som alltid gick sin egen väg. Det var nog lusten som styrde honom, han jobbade med väldigt olika projekt. Han var seriös Dramatenskådespelare, men jobbade också som varieté- och kabaréartist. Han älskade att vara skådespelare, säger Simon Norrthon.

ANNONS

Minns honom som rolig

Per Myrberg blev 90 år gammal. 2020 fick han en stroke och bodde sedan en tid tillbaka på sjukhem.

– Han somnade in torsdag eftermiddag, den 28 december efter en tids sjukdom, sa Dramatens pressansvariga Lena Törner till TT.

"Han lämnade oss lugnt och familjen var samlad och nära honom. Det är oerhört ledsamt och overkligt, men han fick ett lugnt och rikt liv", säger Per Myrbergs fru Sara i ett uttalande via Dramaten.

Skådespelaren Julia Dufvenius har arbetat tillsammans med honom under flera teaterpjäser och tv-serier, bland annat ”Gynekologen i Askim”. Hon minns honom som varm, rolig och generös. Främst minns hon när de spelade i Tjechovpjäsen ”Onkel Vanja” på Dramaten.

– Vi skrattade mycket bakom scenen. Vi hade många stora ensemblescener bakom scenen, många entréer och sortier. Han höll uppe stämningen och ingav lugn inför scenperioden, säger Julia Dufvenius.

Julia Dufvenius och Per Myrberg i pjäsen ”Onkel Vanja” på Dramaten 2008.
Julia Dufvenius och Per Myrberg i pjäsen ”Onkel Vanja” på Dramaten 2008. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Per Myrberg började på Dramatens elevskola 1955. Hans genombrott var med rollen Erik i filmen ”Värmlänningarna”. Efter det har han gjort otaliga roller inom teater, radioteatern, tv och film.

Hans låt 34:an var en humoristisk låt om ilskan över rivningsvågen på sextiotalet. Han har även gjort en svensk version av The beatles ”Yellow Submarine”, med den svenska titeln "Gul gul gul är vår undervattningsbåt".

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS