Lindsay Duncan som Servilia,  f. ca 100 f.Kr., romersk adelsdam. S. var styvsyster till Cato d.y., två gånger gift och senare enligt ryktet Caesars älskarinna. Som mor till den senares mördare Brutus hade hon stort inflytande på tidens politik. (Nationalencyclopedin).
Lindsay Duncan som Servilia, f. ca 100 f.Kr., romersk adelsdam. S. var styvsyster till Cato d.y., två gånger gift och senare enligt ryktet Caesars älskarinna. Som mor till den senares mördare Brutus hade hon stort inflytande på tidens politik. (Nationalencyclopedin).

Servilia - Caesars mäktiga älskarinna

ANNONS
|

- Dåliga saker har hänt - och på grund av dem händer fler dåliga saker, säger skådespelerskan om sin rollfigurs fortsatta öden.

Första säsongen av Rome tar slut den 15 mars år 44 före Kristus, då Caesar mördas av bland andra Servilias son Brutus. Säsong två startar med härskarens kropp i en blodpöl på golvet i senaten. Servilia är en av intriganterna bakom mordet, driven av sin tro på republiken och hatet mot sin före detta älskare.

- Alla personer i Rome gör något som är så hemskt att det tar andan ur en. Jag vet inte varför kvinnorna pekas ut som värre. Vad skulle du göra i hennes situation? Tacka och ta emot?

ANNONS

Många timmar med hår och smink

Skotskfödda Lindsay Duncan har spelat teater på Broadway, medverkat i filmer som Mansfield Park och Colin Nutleys The queen of Sheba's pearls och under senare år i tv-serier som Spooks, Poirot och Afterlive. I Rome syns hon i färgglada kläder och rött hår. I verkligheten är hon "smärtsamt beroende av svart"och har det blonda håret i en slarvig klämma.

- Jag hade gärna tillbringat färre timmar med hår och smink under inspelningen, men se på resultatet. Alla kvinnorna har små konstverk på huvudet, säger Lindsay och avslöjar att hon i sitt yrke sällan fått bära kläder som både är så vackra och bekväma som i Rome.

Hon beskriver sin rollfigur som i grunden civiliserad, till skillnad från ärkefienden Atia, Caesars systerdotter. Däremot tycker hon att det är lite synd att Servilia inte fått lika mycket humor till dels. Hon är behärskad, tragisk och lidande.

Hetsar Brutus

- Hennes hjärta krossades när Caesar lämnade henne. Till råga på allt blir hon förnedrad av honom och Atia. Det är så grymt. Men hon är romarinna, har sin familjestolthet och sin position. Även om hon är förödmjukad, goddamn!, så ska inte familjen bli det. Det är därför hon hetsar Brutus så.

ANNONS

Rivaliteten mellan Servilia och Atia har fått Lindsay att funderat över varför tittarna så gärna vill se kvinnor som inte kommer överens.

- Det fanns inga slag, inga strider till häst eller med svärd, ingen formell arena där kvinnor kunde leva ut sina aggressioner, vinna en kamp eller skapa sig ett namn i historien. Så vad gör de istället? Hur långt är de villiga att gå, hur mycket får det kosta dem?

Knappt dokumenterat

Tv-seriens huvudpersoner har alla existerat i verkligheten, även om manusförfattarna tagit sig en del friheter med fakta och broderar ut händelserna.

- Jag kände inte till Servilia innan. Jag har bara träffat en person i verkliga världen som gjorde det. Det är egentligen chockerande. Servilia var, tillsammans med Cleopatra, en av de viktigaste kvinnliga relationerna i Caesars liv. Och hon var Brutus mor. Hon finns dokumenterad, även om det är knapphändigt. Hon var kvinna, och fanns inte i senaten eller på slagfältet, så jag kan förstå det, men hon var ändå en nyckel i dessa två mäns förbindelse.

ANNONS