Se stödkonserten Göteborg för Ukraina och Rädda Barnen här

GP och Göteborg & Co ordnade tillsammans med Stora teatern en utsåld konsertkväll för Ukraina och Rädda Barnen. Moonica Mac, Arvingarna och Stefan Andersson fanns bland de medverkande artisterna - se konserten här från fredag kl 19. Och swisha in ditt bidrag till Rädda barnen!

ANNONS
|

Rysslands krig i Ukraina fortsätter och i onsdags passerade antal människor på flykt fyra miljoner.

Samma kväll samlades publiken på utsålt Stora teatern i Göteborg för att tillsammans med GP, Göteborg & Co & och en stor artistuppställning samla in pengar till Rädda Barnens arbete för att hjälpa barn och familjer som drabbats av krigets konsekvenser.

Från och med fredag kväll är konserten på gp.se, öppen för alla att se, och förstås med möjligheten att swisha in bidrag till Rädda Barnen. Stampen Media, där Göteborgs-Posten ingår, har gått in med en grundplåt på 500 000 kronor och enbart biljettförsäljningen till Storan gav ytterligare drygt 70 000 kronor.

ANNONS

– Det är viktigt för mig att stå här som artist och musiker och bidra till att vi kan samla in pengar. Musik gör något med oss som gör att vi kan känna och känna igen, det handlar om alla människors lika värde, sade Kristina Issa som var första artist ut på scen.

Efter henne följde Stefan Andersson, Brunnsbo musikklasser, Moonica Mac, Ida Redig, Arvingarna samt musiker och artister från Håkan Hellström-musikalen ”Kärlek skonar ingen.

Insomnia Taxxi från Kiev medverkade

På Storan medverkade också elektronikamusikern Iryna Novikova med artistnamnet Insomnia Taxxi som flytt kriget i hemlandet Ukraina och hamnat i Göteborg.

– Tack så mycket för ert stöd till Ukraina, sade Iryna Novikova som berättade om sina erfarenheter från den 24 februari när hon väcktes av att flyglarmen ljöd över hemstaden Kiev.

– Folk började ringa varandra och konstaterade att ”nu började det”, jag samlade ihop några viktiga dokument, lite kläder och gav mig av. Och nu är jag här.

Förutom alla artister fanns också GP:s utrikesreporter Jan Höglund som tillsammans med fotograf Stefan Berg var i Ukraina när kriget kom och som först efter upprepade försök lyckades ta sig ut ur landet tillsammans med flyende människor.

– Mötena med barnen, männen och kvinnorna är minnen jag bär med mig resten av livet. Det var oerhört starka scener, berättade han.

ANNONS

Konsertkvällen Göteborg för Ukraina, ett samarbete mellan GP, Göteborg & Co och Storan, syftar till att hjälpa dessa människor genom Rädda Barnens arbete längs gränsen men också här i Göteborg.

Rädda Barnen efterlyser volontärer

Representanter för organisationen var på Storan och berättade bland annat att man söker volontärer till Migrationsverkets transitboende Sagåsen i Kållered där Rädda Barnen aktiviteter för barnfamiljer på tisdagskvällar.

Pengar är först välkomna och även ett litet bidrag betyder mycket för barnfamiljer på flykt.

– Det där med att ingen kan göra allt, men alla kan göra något stämmer verkligen just nu. Och jag är så oerhört glad och tacksam över att alla dessa artister och musiker ställde upp med sådan självklarhet. Fint också att vi kunde fylla Storan, nu hoppas jag att vi ska kunna samla in så mycket pengar som det bara går till Rädda Barnen, säger Johan Lindqvist, projektledare för GP Scen.

Medverkande artister och musiker

Kristina Issa

Sofia Andersson, saxofon

Emil Blommé, trummor

Jacki Roman, bas

Fredrik Brännström, synthar

Stefan Andersson

Magnus Thörnqvist, gitarr, sång

Sebastian Hankers, bas, sång

Erika Risinger, fiol

Ida Redig

Sång, gitarr, piano

Brunnsbo Musikklasser, klass 8D

Kicki Rosén Bejstam, dirigent

Göran Bejstam, piano

David Götvall, bas

Per Boqvist, trummor

Insomnia Taxxi

Iryna Novikova, elektronik

Arvingarna

Casper Janebrink, sång

Kim Carlsson, sång

Tommy Carlsson, sång

Lars Larsson, sång

Moonica Mac

Lisa Brolander, sång

Hannes Hasselberg, gitarr

Linus Hasselberg, piano

Göteborgsoperans musiker och artister

Daniel Lindén, piano

Simon Ljungman, gitarr

Tobias Ljungman, trummor

Finn Björnulfson, percussion

Jacki Roman, bas

Sång:

Sara Österberg Diakité

Kristina Issa

Vera Veljovic

Timo Neminen

Lars Väringer

Anders Wängdahl

Karin Mårtensson

Michalis Koutsogiannakis

Anna Werner

Tommy Franzen

Jess Khan-Lee

Nils Sundberg

Jacob Andréas

ANNONS