Per Oscarson i "Trettondagsafton" från 1967 och Bibbi Andersson och Thommy Berggren i "Fröken Julie".
Per Oscarson i "Trettondagsafton" från 1967 och Bibbi Andersson och Thommy Berggren i "Fröken Julie". Bild: Skärmavbild

Tio teaterklassiker du kan se hemma

Tv-teaterns tid är nu, och på Öppet arkiv finns flera klassiska föreställningar av Strindberg och Norén. GP:s kritiker Mikaela Blomqvist guidar till de bästa uppsättningarna som går att se hemifrån soffan.

ANNONS
|
Bild: Skärmavbild.

"VD" (Dramaten, 1988) av Stig Larson

grade crossed
Stig Larsons ”VD” är en av det svenska 1900-talets bästa pjäser. Tyvärr är den omöjlig att spela då inget kan mäta sig med första insceneringen i regi av Larsson själv. Tur då att den finns filmad! Ernst-Hugo Järegård spelar vd:n Sven som tränger sig in hemma hos arbetaren Hans och dennes söta flickvän Anna. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Fröken Julie" (SVT 1969) av August Strindberg

grade crossed
Finns det någon mer samtida pjäs än August Strindbergs ”Fröken Julie”? Denna 50 år gamla uppsättning i regi av Keve Hjelm genljuder tänkvärt mot vårt århundrades relationskaos och brist på bestående känslor. Bibbi Andersson och Thommy Berggren är fulländade som adelsfröken Julie och betjänten Jean. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Spöksonaten" (SVT 1972) av August Strindberg

grade crossed
Min andra favorit av Strindbergs pjäser är såklart ”Spöksonaten”. I denna trevliga uppsättning spelar Allan Edwall gubben Hummel som söker en underlig hämnd på ett borgarhem där inget stämmer. Det bjuds till spöksupé och en före detta vacker kvinna vid namn Mumien lever undangömd i en garderob. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Paria" (SVT 1971) av August Strindberg

grade crossed
Ett koncentrerat kammarspel om list och skuld utgör Strindbergs enaktare ”Paria”. Keve Hjelm och Toivo Pawlo spelar med små, exakta medel och påtagligt svettiga pannor. Den senare är resande i flugor, den förre hans fattige värd. Båda bär på varsin mörk hemlighet. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Hebriana" (SVT 1990) av Lars Norén

grade crossed
Vad bra att jag inte äger en sommarstuga! tänker jag när jag ser Lars Noréns briljanta tv-film ”Hebriana” i regi av Bo Widerberg. Tre vuxna döttrar, varav en är psykiskt sjuk och de två andra lever i sönderfallande äktenskap sammanstrålar hos sin mor i skärgården, till allas olycka. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Amala, Kamala – punkter för televsion" (SVT 1971) av Lars Norén

grade crossed
Äldre, och mindre typisk för Norén är den högst sevärda ”Amala, Kamala – punkter för television” från 1971. Två flickor som sägs vara uppfostrade av vargar hålls instängda i bur av engelska läkare i 1930-talets Indien. Mot alla odds baserad på en verklig händelse. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.

"Skuggpojkarna" (SVT 2001) av Lars Norén

grade crossed
Noréns ”Skuggpojkarna” skildrar delar av samhället och människan vi helst ignorerar. På en fängelseanstalt sitter sju män som alla har begått grova brott, undan för undan avslöjas deras historier. Det är strålande skådespel från samtliga i ensemblen. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Markisinnan de Sade" (Dramaten 1992) av Yukio Mishima

grade crossed
Ingmar Bergman gör en stram och stiliserad iscensättning med rödsvart dekor och kostym av japanske Yukio Mishimas berömda pjäs ”Markisinnan de Sade”. Stina Ekblad spelar titelrollen i denna djupbottnade modersuppgörelse, där markisen själv förblir osedd. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Skärmavbild

"Trettondagsafton" (SVT 1967) av William Shakespeare

grade crossed
”Trettondagsafton” är William Shakespeare på gott humör. Särskilt minnesvärd i denna uppsättning är Per Oscarson som Andreas Blek af Nosen, påtagligt lik Kenta och Stoffe i tal och gestik. Ett gott exempel på hur en modernisering av en pjäs kan se ut. Föreställningen finns på oppetarkiv.se Klicka här för att komma till föreställningen.
Bild: Roger Stenberg
Bild: roger stenberg

"Idioten" av Fjodor Dostojevskij

grade crossed
Detsamma gäller för Mattias Anderssons dramatisering av Fjodor Dostojevskijs ”Idioten” i modern kostym som nu blivit tillgänglig via nya tjänsten Dramaten Play. David Dencik imponerar som den intill dumhet gode furst Mysjkin. TV-teater gör sig dock bäst när den filmas utan publik, tyvärr är det inte fallet här. Föreställningen finns på dramaten.se/play Klicka här för att komma till föreställningen.

LÄS MER:Operaföreställningar i toppklass att se hemma

ANNONS