Mikaela Blomqvist: Recension: ”Regler för vuxna” på Abnorm Scenkonst

”Regler för vuxna” fångar det absurda i vardagslivets konventioner genom att följa ett byråkratiskt möte – för troll. Det är en tramsig men välfunnen idé. Men föreställningen hade mått bra av att vara betydligt stramare, skriver GP:s Mikaela Blomqvist.

ANNONS
|

Få saker lämpar sig bättre för parodi än föreningsmöten och årsstämmor. Själva förutsättningarna är på något sätt roliga. Den byråkratiska formen, de motvilliga deltagarna och det ytterligt specifika ämnet bildar tillsammans en tom civilisation.

Med sin nya pjäs ”Regler för vuxna” samlar Abnorm scenkonst publiken framför en power point. Den berättar att vi befinner oss på ett sammanträde med något som kallas TRIS. En kvinna vid namn Vivéca (Tove Wiréen) börjar tala på en obestämbar och putsad dialekt som annars bara hörs i public service.

Behjälpt av sekreteraren Thomas (David Sperling Bolander) och gästande Lena-Fia (Ida Hackzell) från region Öst presenterar hon en dagordning som är så vanlig och allmänt formulerad att det är omöjligt att avgöra vad mötet handlar om.

ANNONS

Det står klart att vi befinner oss på ett möte för troll.

När Vivéca nämner att hon har arbetat för föreningen i 150 år tror jag först att jag har hört fel. Sedan gör den försenade norrländskan Eva (Hanna Holmqvist) entré och plockar fram sin svans. Det står klart att vi befinner oss på ett möte för troll.

Idén är tramsig men välfunnen. Trollen har hamnat i kläm under industrialiseringen och försöker nu via ett omfattande regelverk anpassa sig till livet i det moderna samhället. Den mänskliga etiketten är svårfattlig. Att byta bort barn är exempelvis inte naturligt utan elakt.

Lena-Fia blir förskräckt när hon förstår att det är fel att ha med sig sten i present när man är bjuden på middag. Eva har löst problemet genom att alltid bära runt på en burk senap som hon sträcker fram så fort hon märker att någon förväntar sig något av henne.

Föreställningen hade mått bra av att vara betydligt stramare. Humorn blir enkel och harmlös.

De billiga poängerna blandas med minoritetens typiska interna strider och ”Regler för vuxna” fångar det absurda i vardagslivets konventioner väl. Men föreställningen hade mått bra av att vara betydligt stramare.

Humorn blir enkel och harmlös. En punkt på agendan är ”Evas motion” där Eva redovisar hur hon har motionerat under året. ”Liten bensträckare” består i att trollen hjälper varandra att sträcka ut ena benet.

ANNONS

Allt för mycket verkar improviserat och arbiträrt. Kanske är det faran med att utgå från mötets på förhand givna form.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Backanterna” på Borås Stadsteater

LÄS MER:Recension: ”Robin Hood forever and ever” på Backa teater

LÄS MER:Recension: ”Stugfeber” på Göteborgs Stadsteater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS