Recension: ”En kort evighet” på Göteborgs stadsteater

Lolo Ambles nya pjäs "En kort evighet" ställer ålder, relationer och livsval i fokus. På Studion ser Lis Hellström Sveningson livspusslet skildras med skärpa och värme.

ANNONS
|

Vad gör vi av våra liv? Och vilken tid har vi på oss att reda ut vad vi vågar och vill? Det är frågor som Lolo Ambles nya pjäs "En kort evighet" brottas med. På Studion ser vi två medelklasspar som närmar sig 60-årsåldern. Alla fyra har olika sätt att hantera sin plats i livet på. När en femte person dyker upp från det förflutna ruckas hela systemet.

Upplägget kunde lätt leda till en lagom kittlande feel good-upplevelse med grova karikatyrer för en publik på spurtsträckan mot pensionen, men Lolo Ambles intrig och repliker har djup och skärpa som Gunilla Nyroos och den lyhörda ensemblen förvaltar väl. Ålder, relationer och val är giltiga bestämningar i allas våra liv.

ANNONS

Den korta evigheten är ett spann på nära 40 år. Två tonåringar träffas på en sandstrand i Grekland och har en lika kort som intim stund för att sedan aldrig mötas mer. Förrän kvinnan, decennier senare, skickar ett kort med bara sitt förnamn och ett telefonnummer, till mannen.

”Allt i livet vävs ihop”

Agnes Östergrens scenbild är öppen och flexibel. Fondens projektion av havets vågor förvandlas lätt till nyårsnattens ljus. En soffa på hjul, ett bord och ett par stolar samt framför fonden en bänk där skådespelarna som för stunden inte är aktiva ofta avvaktar. Ensemblen svarar själv för ommöbleringar och byten. Scenerna glider, precis som de olika tidsplanen smidigt i och ur varandra. Det bidrar till uppsättningens täthet. Allt i livet vävs ihop.

Marie Delleskog spelar Charlott, katalysatorn som dyker upp ur det förflutna. Här placerar Amble de filosofiska funderingarna. Med en röd anteckningsbok och penna i handen är Charlott på jakt. Vilka människor har passerat i hennes liv, och vad hände med dem sedan? Hos Johan Fribergs stagnerade John löser hennes uppdykande ut en undanträngd längtan.

”Här finns värme och svängrum för humorn”

Hans hustru, Evelyn (Anna Bjelkerud) lever i turbofart med blicken stadigt framåt. Jobbet är heligt och där finns kollegan Anja (Tove Wiréen) vars man Kristian (Hans Brorson) har hoppat av lärarjobbet för att spela i ett band. Lägg till en krävande mamma, vars behov inte hemtjänsten kan täcka, en bror i ständigt behov av ekonomiskt stöd och en dotter som nedkommer med tvillingar, så avtecknar pjäsen ett livspussel.

ANNONS

Gunilla Nyroos regi har ett stadigt grepp om helheten. Skådespelarna svarar med tajming och bett i replikerna, inte bara Anna Bjelkerud som har de syrligaste. Här finns värme – och svängrum för humor.

"En kort evighet" skildrar vardagsliv från vuxenlivets sluttande höjd. Precis som i Backa teaters "Oxytocin", där tonårens vardagsliv gestaltas, är det våra existentiella villkor det handlar om. Se båda!

En kort evighet

Av Lolo Amble

Studion, Göteborgs stadsteater

Regi: Gunilla Nyroos

Scenografi och kostym: Agnes Östergren

Mask: Linda Gonçalves

Ljus: Ludde Falk

Ljud: Karin Bloch-Jörgensen

Skådespelare: Marie Delleskog, Anna Bjelkerud, Johan Friberg, Tove Wiréen, Hans Brorson

Speltid: 1 timme och 35 minuter, spelas t o m 3 februari 2024

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”In a heartbeat” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Recension: ”Kulturbärarna” på Lorensbergsteatern

LÄS MER:Recension: ”Drömmarnas tält” på Folkteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS