Stereoskopisk stillbild ur Skid VR, som visats för provpublik på Göteborgsoperan.
Stereoskopisk stillbild ur Skid VR, som visats för provpublik på Göteborgsoperan. Bild: Gorki Glaser-Müller

Göteborgsoperan testar dans i virtual reality

80 testpersoner har redan sett Göteborgsoperans danskompani med VR-glasögon. "Ingen vet var resan slutar", säger Katrín Hall, kompaniets konstnärliga ledare.

ANNONS
|

Göteborgsoperans danskompani samarbetar med filmaren Gorki Glaser-Müller, som filmat delar av Damien Jalets dansverk Skid med 180-graderskamera.

Totalt fem minuter film av verket, omtalat inte minst för att dansen utförs på ett spektakulärt lutande golv, har visats för testpublik iförda VR-glasögon under de senaste veckorna. Visningen har skett för tio personer åt gången, som samtidigt fått uppleva hur dansare glider förbi alldeles nära.

– Oss veterligen är Göteborgsoperan den första kulturorganisationen som bjuder på den här sortens kollektiv, VR-upplevelse i Sverige. Tills för bara några år sedan var denna typ av visning inte tekniskt möjlig, säger filmaren Gorki Glaser-Müller i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vill överraska

Göteborgsoperans danskompanis konstnärliga ledare Katrín Hall ser flera anledningar för kompaniet att medverka i projektet, inte minst vill hon fortsätta att överraska publiken.

– Vi letar ständigt efter nya, innovativa sätt att utveckla, dela och presentera vår konst. Vi strävar alltid mot att skapa upplevelser som överraskar vår publik. Det här projektet är en utforskande resa och ett möte mellan kreativa krafter inom helt olika fält. Hittills handlar det om ett experiment med denna teknologi. Ingen vet var resan slutar, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Göteborgsoperans danskompani prisat

Filmproduktionen är framtagen av Gorki Glaser-Müller i projektet Digitalisera dans i samarbete med Visual arena och Göteborgsoperan. Projektet handlar om nya sätt att gestalta dans, skapa digitala dansupplevelser och tillgängliggöra kultur.

Projekten Framtidens Biograf och Digitalisera dans har finansierats med stöd av Västra Götalandsregionen.

ANNONS