Alf Nilsson har gått bort, 88 år gammal.
Alf Nilsson har gått bort, 88 år gammal. Bild: Leif Jansson/TT

Alf Nilsson var profil med rivig röst och lurig blick

Lis Hellström Sveningson minns skådespelaren Alf Nilsson.

ANNONS
|

Det finns skådespelare som man lätt identifierar på rösten. Alf Nilsson var en sådan. Nu har hans djupa, intressant raspiga stämma tystnat. På torsdagen avled han, 88 år gammal, efter en kort tids sjukdom.

Alf Nilsson hörde till gänget på Göteborgs stadsteater, det var vid elevskolan där han gick sin skådespelarutbildning under tidiga 1950-talet och det var på teatern vid Götaplatsen han hade sitt tydligaste fäste. Han kom att tillhöra den ensemble som skrev teaterhistoria med Kent Anderssons och Bengt Bratts samhällsproblematiserade pjäser under slutet av 1960-talet. Klivet in i gruppteatern tog han med Hemmet, men tiden på Stadsteatern var lång och Alf Nilsson hann ge många roller stark profil.

ANNONS

Kärvheten, som karaktäriserade rösten, och blicken med sin luriga glimt, hade han säkert med sig från uppväxten i Boden i Norrbotten, där han tidigt spelade revy och grundlade den komiska snärten.

Trots alla roller på teatrar runt om i landet, förutom Göteborg särskilt i Uppsala och Helsingborg, var det teve som gjorde honom mer allmänt känd och populär. I rollen som Harald Eriksson i långköraren Hem till byn, kunde publiken följa honom genom åren. Krimserien Polisen i Strömstad kryddade han med den lätt oborstade kriminalkommissarien Bo Kronborg, som tänkte underifrån och aldrig var rädd för att prova ett nytt spår.

Med filmer som Jägarna och Masjävlar gjorde han fina gestaltningar av män i bygderna långt bortom storstaden. Även busar gav han en själ. 2003 spelade han Pastorn i uppsättningen av Hemsöborna på Västanå teater i Rottneros. Det var en roll som passade Alf Nilsson perfekt, rösten var som gjord för denne dråplige sälle och suput, medan blicken under luggen lyste klok och mild mot skärgårdsfolket när de som mest behövde tröst.

Alf Nilsson hade tre barn, varav ett är Johan Gry, skådespelare vid Göteborgs stadsteater.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS