STOCKHOLM  20180125Sångerskan Sarah Klang är en av Sten A Olssons kulturstipendiater. "Att Sarah Klangs uttryck når fram har de senaste årens framgångar bevisat om och om igen", skriver Sten A Olssons stiftelse på sin hemsida.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
STOCKHOLM 20180125Sångerskan Sarah Klang är en av Sten A Olssons kulturstipendiater. "Att Sarah Klangs uttryck når fram har de senaste årens framgångar bevisat om och om igen", skriver Sten A Olssons stiftelse på sin hemsida.Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Sarah Klang och Mattias Nordkvist får kulturstipendium

Artisten Sarah Klang och skådespelaren Mattias Nordkvist är två av sex kulturutövare från Västsverige som tilldelas Stenastiftelsens kulturstipendium i år. Priset på 300 000 kronor vardera tilldelas löftesrika talanger inom olika konstarter.

ANNONS
|

Varje år sedan 1996 delar Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur ut ett årligt kulturstipendium till framgångsrika och lovande kulturutövare från Västsverige. Sedan starten har 149 stipendier delats ut och i år är Sarah Klang och Mattias Nordkvist två av de som får 300 000 kr vardera.

"Med ett sätt att sjunga som inte lämnar någon oberörd har hon snabbt etablerat sig som en av de stora och genuint personliga rösterna i landet", lyder en del av motiveringen till att Klang tilldelas stipendiet.

LÄS MER:Mattias Nordkvist pausar från skådespeleriet – jobbar på Göteborgskrog

Mattias Nordqvist är knuten till Stadsteatern, men för den stora publiken är han utan tvekan mest känd i rollen som Gustaf Löwander "Vår tid är nu".

ANNONS

"Utöver sitt arbete som skådespelare, även ansvarat för regi i ett antal uppsättningar. Att skapa musik, skriva låttexter, filmmanus och noveller hör också till det han ägnar sig åt", står det i motiveringen.

LÄS MER:Recension: Sarah Klang "Creamy blue"

Övriga stipendiater är konstnärerna Eva Löfdahl och Martha Ossowska Persson, keramikern Masayoshi Oya och musikern Malin Wättring.

Stenastiftelsens honorärstipendiat 2019 är Claes Eriksson, som kallas för en "nästan ofattbart produktiv multikonstnär", i motiveringen. Just nu är han aktuell med föreställningen "Vardagsmat" på Lorensbergsteatern.

LÄS MER:Claes Eriksson tar fram sin punkiga sida i ny show

Stipendieutdelningen sker den 6:e december på Göteborgs konserthus. Under kvällen kommer publiken även att få uppleva liveframträdanden från några av stipendiaterna. Syftet med stipendiet är att ge stöd till kultur- och forskningsverksamhet i västra Sverige och Göteborg.

ANNONS