Sara Danius skrev dagbok under den turbulenta tiden i Svenska Akademien
.
Sara Danius skrev dagbok under den turbulenta tiden i Svenska Akademien . Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Sara Danius skrev dagbok om krisen i Svenska Akademien

Sara Danius skrev dagbok under sin tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien, bland annat om stridigheterna kring Kulturprofilen. Nu donerar familjen hennes privata arkiv till Kungliga biblioteket, skriver Expressen.

ANNONS
|

Under Sara Danius tid som ständig sekreterare i Svenska Akademien skrev hon dagbok om uppdraget. Hon skrev även om sin cancersjukdom och om de uppslitande stridigheter som uppstod i samband med skandalen kring den så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, make till akademiledamoten Katarina Frostenson.

Dagböckerna är en del av hennes privata arkiv som hennes familj nu skänker till Kungliga biblioteket (KB), skriver Expressen.

LÄS MER:Gustavsson: "Akademien legitimerade Arnault"

Sara Danius privata arkiv fyller 20 flyttlådor

Danius privatarkiv fyller ett 20-tal flyttlådor och består, förutom dagböckerna, av brev, manuskript, dokument, fotografier med mera.

– Vi går igenom materialet för att donationen ska kunna genomföras. Också juridiska och etiska hänsyn måste tas. Arbetet kommer att ta minst hela hösten, säger Katinka Ahlbom, enhetschef för handskrifter, kartor och bilder på KB, till tidningen.

ANNONS

Den stora krisen i Svenska Akademien skedde mer eller mindre inför öppen ridå och ledde till Sara Danius avgång. I och med att KB tar emot dagböckerna så blir de offentliga och alla kan läsa hur Sara Danius såg på konflikten.

Sara Danius dog den 12 oktober 2019 i sviterna av sin cancersjukdom.

LÄS MER:Ulrika Knutson: Sara Danius var litteraturprofessorn som blev folkkär

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS