Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sagornas bloddrypande original

Den här helgen hade filmen Tale of tales premiär, en filmatisering av mörka sagor hämtade från en 1600-talssamling. Men sagorna vi är vana vid att höra kan vara nog så mörka, bara man tar bort det barnvänliga filtret.

I Tale of tales har regissören Matteo Garone spunnit samman berättelser från den märkliga Pentamerone, en sagosamling av 1600-talsförfattaren Giambattista Basile. Historierna är i det kusligaste laget, med mord, bedrägeri och enorma löss som genomgående teman.

Filmen är väl värd att se och fick fyra fyrar av GP, men vill du läsa läskiga sagor behöver du faktiskt inte punga ut med pengar till en biobiljett. Allt som krävs är att du besöker ett bibliotek och gräver fram en riktigt gammal sagosamling, från tiden innan Disney och barnboksförlagen förvandlade berättelserna till ofarlig småbarnsunderhållning.

Visste du till exempel att två grisar fick sätta livet till när de tre grissyskonen flydde från vargen? Eller att Törnrosa blir våldtagen i en av de groteskaste versionerna av sagan?

GP listar 10 sagor som har betydligt mörkare förlagor än vi trodde.

10. Rödluvan och vargen

I några av sagans originalversioner kommer vargen tidigt till farmoderns hus, hugger henne i småbitar och lägger likdelarna i skafferiet samt blodet i en vinflaska. Förklädd till farmodern säger han sedan till Rödluvan att hon ska ta sig någonting att äta, vilket hon gör – utan att känna till att det är sin farmors kvarlevor hon kalasar på.

9. Råttfångaren i Hameln

Berättelsens första varianter har runt 900 år på nacken och antas vara baserade på verkliga händelser. Många tror att sagan kom till i ett försök att förklara vart flertalet av stadens barn försvunnit – en dag var de nämligen bara borta, utan minsta spår. Förlagor till den moderna versionen av sagan berättar hur råttfångaren verkligen lyckades locka bort Hamelns alla råttor med sin förtrollande flöjt, för att därefter dränka dem i floden. När borgmästaren inte gick med på att betala hela den summa som spelemannen begärde, återvände han en dag och lurade bort barnen. Det spekuleras i att de verkliga barnen kan ha omkommit i ett jordskred eller drunknat i den närliggande floden Weser.

8. Rapunzel

Bröderna Grimms Rapunzel handlar om en vacker flicka med extremt långt hår. En elak häxa håller henne fången i ett torn, men genom att Rapunzel släpper ut sin fläta genom fönstret om kvällarna kan en stilig prins klättra upp till hennes rum. I Grimms originalversion upptäcker häxan att Rapunzel blivit gravid. Hon klipper av flickans hår och tvingar henne att fly till skogen. Samma kväll hänger häxan ut Rapunzels avklippta fläta genom fönstret och prinsen klättrar upp. Hon knuffar honom från tornet. Lyckligtvis landar han i buskar som dämpar fallet, men grenarna sticker ut hans ögon och gör honom blind.

Katalin Szegedi

7. Askungen

I bröderna Grimms version som ligger till grund för Disneyfilmen, försöker en av Askungens äldre styvsystrar att få på sig den tappade skon (som är gjord av guld, inte glas) genom att skära av sig tårna med en kniv. Den andra styvsystern kapar sin häl. De misslyckas med sin list när två duvor uppmärksammar prinsen på att det droppar blod från fötterna. Under Askungens bröllop med prinsen återvänder duvorna och pickar ut ögonen syskonens ögon.

6. Snövit och de sju dvärgarna

Återigen är det bröderna Grimms sagosamling som den snällare Disneyversionen har baserats på, och återigen visar sig originalet vara betydligt grymmare. Den onda drottningen beordrar jägaren att döda Snövit i skogen och komma tillbaka med hennes lever och lungor så att drottningen kan äta dem. Det går snett. Senare i berättelsen kommer drottningen till Snövits bröllop. Där tvingas hon som straff för sina ränker att ta på sig glödheta järnskor och dansa tills hon dör.

5. Hans och Greta

Sagan om syskonen Hans och Greta tros ha sin bakgrund i verkliga händelser. En möjlig inspirationskälla är berättelserna om de många föräldrar som övergav sina barn under en stor hungersnöd i Europa på 1300-talet. En populär teori som spridits på internet och även i vissa skolor är att bagaren Katharina Schraderins grymma öde har givit inspiration till sagan. Schraderin, född 1618 i Tyskland, var enligt teorin berömd för sina utsökta pepparkakor. En av hennes rivaler började sprida ut att hon var en häxa som gjorde sina bakverk med hjälp av trolldom. När rättsväsendet inte ingrep bröt sig rivalen och hans syster in i Schraderins hem och brände henne till döds i den egna ugnen. Vad hette mördarna? Hans och Grete Metzler. Ett problem med Schraderin-myten som förbigått många är att den tycks hämtad från en tysk satirbok utgiven 1963.

4. Prinsessan och grodan

I somliga versioner av den klassiska sagan är det inte en kyss från prinsessan som förvandlar grodan till en mänsklig prins utan att hon skär strupen av honom med sin kniv. I bröderna Grimms variant försöker grodan smyga sig ner i prinsessans säng. Hon ilsknar till och kastar honom i väggen. Smällen gör honom till människa igen.

Paul Meyerheim

3. Pinocchio

Carlo Collodis orignalversion av sagan hade inte blivit en särskilt mysig film. När snickaren Gepetto har skapat Pinocchio rymmer den otacksamma dockan sin väg. Polisen fångar in träpojken och gissar sig till att Gepetto har misshandlat honom. Snickaren döms följaktligen till fängelse. Pinocchio går tillbaka till Gepettos hus och dödar av misstag den vise, talande syrsan. Senare hängs han från ett träd och kvävs ihjäl.

2. De tre små grisarna

I några tappningar av den här brittiska sagan överlever bara en av grisarna. De två som har byggt de svagare husen blir uppätna av vargen.

1. Törnrosa

Från Giambattista Basiles sagosamling Pentamerone har filmen Tale of tales hämtat sina mörka berättelser. En av sagorna från samlingen som inte dyker upp i filmen är Törnrosa. Basiles version är inget Disneyfilmsmaterial direkt. Kungen som hittar den sovande flickan i det förtrollade slottet våldtar henne. I sömnen föder hon flera barn åt honom. Ett av dem drar ut den magiska sticka som hon haft i fingret och förtrollningen bryts. Kungen mördar då sin hustru drottningen för att kunna tillbringa resten av sina dagar med den nyvaknade Törnrosa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.