Så laddar fansen och Håkan Hellströms band i Barcelona

Håkan Hellström och hans band spelar på klassiska klubben Razzmatazz i Barcelona. Men de vill inte kalla det turnépremiär.
– Det här är mer som en lekstuga, säger basisten Oscar Wallblom.

ANNONS
|

Fansen har varit på plats sedan ett par dagar tillbaka.

De mest hängivna köade på gatan utanför konsertlokalen natten innan spelningen. Tillsammans har de lagt upp ett schema med tre timmar långa pass där man löser av varandra för att hålla ordning på kön. Allt för att få bästa möjliga plats framför scenen när Håkan Hellström går på scen onsdag kväll.

Eftersom den stora Primavera-festivalen pågår under veckan och har en av sina scener på Razzmatazz är det vakter på plats hela natten. Vilket såklart är en trygghetsskapande bonus i en bitvis stökig stad som Barcelona.

– Jag är uppvuxen med att kunna se Håkan på lite mindre ställen som det här. Detta blir ett halmstrå att få känna mig som tjugo igen. Jag vill ha en liten stund av ansvarslöshet i ett rum där alla sjunger med i alla låtar och det får flyga stolar i luften under ”Ramlar”, säger göteborgaren Anders Brandin som är på plats tillsammans med flickvännen Cassandra Haraldsson.

ANNONS

De båda träffades genom Håkan-kören.

Uppmanar att spela ”Exile on Wollmar Yxkullsgatan”

Alla på plats är eniga om att köandet är en stor del av hela upplevelsen. Ett sätt att hänga ihop och få nya vänner.

Men också att planera en kupp tillsammans. Det har tryckts upp ett trettiotal t-shirts med en direkt uppmaning till Håkan Hellström och bandet: ”Spela Exile on Wollmar Yxkullsgatan!!!”

En något obskyr Håkan-låt som aldrig gjorts live.

Gänget har dessutom satt ihop en låt på samma tema, som bygger på fotbollslaget Everton inmarsch-låt, bakgrunden till det är lite för rörig för att redovisa här.

– Vi har säkert jinxat detta. Håkan kanske är sur på oss nu, säger initiativtagaren Elin Mellbergstedt halvt på skämt halv på allvar.

– Om de spelar ”Exile” kommer alla bara tappa det fullständigt, lovar Anders Brandin.

Så hur blir det?

Vi skickade frågan vidare till basisten Oscar Wallblom, gitarristen Simon Ljungman och trummisen Lars-Erik “Labbe” Grimelund när vi träffar dem på förmiddagen innan spelningen.

– Jag vet att det har varit stora påtryckningar om den låten. Det är klart vi tar åt oss av det och det kommer ju från ett gäng som verkligen är engagerade. De är våra ambassadörer och det uppskattar vi verkligen, säger Oscar Wallblom som håller ”Exile”-dörren på glänt.

ANNONS

– Vi har repat den många gånger genom åren, men den har alltid fallit på målsnöret. Vi har helt enkelt inte fått till den riktigt, den låter bra på inspelningen men är svår att sätta live.

En chans att testa nya låtar live

Möjligen då ett perfekt tillfälle att ge den en chans just i Barcelona. Bandet är noga med att detta inte är en skarp turnépremiär utan ”mer en slags lekstund där vi testar olika saker för att se om de funkar”,

”Labbe” Grimelund beskriver bandet som ett gäng ”övergångsnördar” så sådana detaljer kommer testas. Det handlar också om att kunna kasta ut nya låtar och se om de funkar live.

– Jag känner mig väldigt avslappnad jämfört med de där fyra kvällarna på Ullevi. Där har man så stort ansvar för att allt ska funka, nu är det mer bara att gå upp och lira, menar Simon Ljungman.

– Det är en jättekonstig känsla att vara hemma i Göteborg och spela på Ullevi på kvällen och sedan gå till Hemköp på morgonen. Här får vi vara i bubblan på ett helt annat sätt och det är härligt, säger Grimelund.

Bubblan har den här gången bland annat omfattat ett besök på restaurangen Amar hos Hotell Palace.

ANNONS

– Bästa paellan i Barcelona sägs det. Och det var det nog. Springsteen var där tillsammans med paret Obama när han spelade här senast, berättar foodien Oscar Wallblom.

Det blir tredje gången Håkan Hellström laddar upp med att spela på utländsk mark. Tidigare har man varit i New York (2016) och i Berlin året därpå. Tanken var att spela i Barcelona redan inför Ullevi förra året, men det valdes bort.

Håkan vill inte spela i London

Bandet har också försökt övertala Håkan Hellström att spela i London, men han har inte varit sugen på det.

– Det skulle vara kul, men Håkan har något slags mörker i sig när det gäller London sedan han gjorde någon spelning där med Broder Daniel, förklarar Oscar Wallblom.

Konserten i Barcelona blir den första efter att pianisten och trumpetaren Stefan Sporsén lämnade bandet och ersatts av David Nyström och Tobias Wiklund.

– Vi har haft nästan ett år på att snacka om det, så det är absolut inga hard feelings. Men det är klart att vi saknar Stefan på alla sätt. Samtidigt har det kommit in två lirare där det blir tydligt att det verkligen hänt saker musikaliskt, menar Simon Ljungman.

Turnén smygstartar alltså med ”lekstuga” i Barcelona. Avslutningen blir hemma i Göteborg, på Way Out West i augusti.

ANNONS

– Vi har såklart tänkt att den kvällen ska bli något unikt jämfört med övriga turnén. Vi får se vad vi kan hitta på, säger Oscar Wallblom.

LÄS MER:Stefan Sporsén lämnar en bit av sig själv på Håkans scen

LÄS MER:Christina Hellström älskade att sjunga på Ullevi med Håkan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS