Så kritiseras kulturminister Amanda Lind under coronakrisen

Avgångskrav och öppna brev. Kulturministern Amanda Lind (MP) har fått ta emot en hel del kritik under coronapandemin. Månader in i krisen fortsätter nöjesbranschen att kräva svar på varför restauranger och köpcentrum hålls öppna när landets scener begränsas.

ANNONS
|

”Ursäkta att jag säger det, men kyss mig där ryggen byter namn.”

Så skrev författaren och komikern Jonas Gardell i en krönika i Expressen till Amanda Lind. Det var en reaktion på hennes kommentarer när han frågade varför flygplan får vara fullbokade och köpcentrum som Ullared öppna medan konserter begränsas till femtio personer och nöjesparker som Gröna Lund och Liseberg måste hålla stängt.

Amanda Lind hade skrivit i ett mejl till Expressen att det ”vore positivt för både människor, samhälle och kulturliv om det gick att genomföra fler evenemang”, men att det fortfarande var nödvändigt att begränsningarna fanns kvar under sommaren.

ANNONS

”Vi är inte i ett läge där allt kan återgå till det normala. Regeringen måste ta ansvar för att smittspridningen inte tar fart igen”, skrev hon.

LÄS MER:Jonas Gardell: "Amanda Lind måste avgå"

Jonas Gardell menade att det var svammel och att hon inte svarade på hans frågor. Han uppmanade henne att avgå.

Folkhälsomyndigheten: Inte farligare med konserter än museum

Kritiken är inte ny. Den 13 juli rapporterade SVT att 173 musiker och scenarbetare gått ut i ett öppet brev riktat till kulturministern Amanda Lind och justitieministern Morgan Johansson (S). Initiativtagaren var artisten Sibille Attar och bland de som undertecknade fanns kända namn som Markus Krunegård och Loulou Lamotte.

”Vi ser fulla krogar, uteserveringar och överfulla badstränder och gräsmattor. Samtidigt går musiker, scenarbetare och artister på knäna och krisstödet räcker inte”, skrev undertecknarna då.

Tre dagar senare tog debatten en ny vändning när Kulturnyheterna upprepade frågan till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en av myndighetens presskonferenser: ”är det farligare att gå på konsert än på utomhusbad eller museum?”

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten öppnar för nya konsertregler

Carlson menade att så inte var fallet utan att otydligheten kom sig av olika lagstiftningar.

– Givet att man kan sprida ut människor så behöver det inte vara en större risk. Det är det mer hur man lagstiftningsmässigt kan komma fram i den frågan, sade han.

ANNONS

Danny Saucedos sång ansågs för farlig

Debatten fick en nytändning i slutet av juli i samband med en uppmärksammad middagsshow på Pite Havsbad.

Där skulle 250 gäster få ta del av en trerättersmiddag, vilket ansågs okej då lokalen var godkänd för 1 000 personer. Men polisen stoppade ändå tillställningen eftersom Danny Saucedo skulle framträda. Det innebar att evenemanget skulle betraktas som en allmän sammankomst och därför begränsas till femtio personer.

– Vi har pratat med våra jurister och gjort bedömningen att i och med att man annonserar för att Danny Saucedo ska spela, inte för maten i sig, är det han som är lockelsen. Då är det en konsert, en allmän sammankomst, sade Peter Lundmark, tillförordnad chef över lokalpolisområde Piteå Älvdal, till TT.

LÄS MER:Danny Saucedos middagsshow stoppas av polisen

Bedömningen gav reaktioner. Exempelvis från artisten och programledaren Lina Hedlund som i en intervju med Aftonbladet påpekade att Amanda Lind måste bli mer synlig. När det gällde Danny Saucedos middagsshow skrädde hon inte orden.

– Det är åt helvete, tycker jag. Det finns ingen rim och reson. Jag lider och gråter och blöder för våran bransch. Vi måste prata om det här att kulturen är död just nu, sade Lina Hedlund.

Tusentals i upprop och Astrid Lindgrens värld ryter ifrån

Det är inte bara kändisar som har reagerat. Redan i april gick tusentals kulturskapare ut i ett upprop. Trots att regeringen bland annat har beslutat om möjligheten till korttidspermittering och sänkta lolkalhyror, förstärkt a-kassa och ett stödpaket till kulturbranschen på 500 miljoner kronor menar kulturskaparna att det inte räcker och att frilansare faller mellan stolarna.

ANNONS

LÄS MER:Tusentals kulturarbetare i upprop

– Systemet bygger på hur det var tidigare när man hade ett och samma jobb hela livet. Men i dag har vi inte den tryggheten, och det gäller många olika branscher, sade Rita Saxmark, en av initiativtagarna till uppropet, till SVT.

Från temaparken Astrid Lindgrens värld i Vimmerby kom ytterligare protester. Parken tvingades stänga bara en dryg vecka efter öppningen. Skälet var att de inte fick ha två förställningar med femtio åskådare pågående samtidigt trots att de skedde i olika delar av parken.

LÄS MER:Astrid Lindgrens värld stänger för resten av säsongen

460 personer blev av med jobbet och över hundra av dem skrev under en debattartikel i Expressen. Där frågade de Amanda Lind om hon kunde rädda deras jobb.

”På grund av Kalmarpolisens tolkning av era förordningar står Katthult och Mattisborgen tomma nu”, skrev de.

Regeringen har inte meddelat att man har planer på att ändra reglerna. Däremot har Amanda Lind tidigare sagt att hon vill lätta på restriktionerna så fort som det är möjligt.

GP har under måndagen bett om en intervju med Amanda Lind för att ge henne en chans att svara på kritiken och på frågan om varför exempelvis varuhus är öppna medan konserter begränsas till femtio personer. Efter en arbetsdag meddelar dock hennes pressekreterare Björn Lindgren att de fortfarande inte kan svara på om hon kan ställa upp på en intervju eller inte.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS