Så bra var Madonnas turnépremiär i London

Tre månader försenad kickade Madonna igång sin Celebration-turné på O2 Arena i London. Pressen hyllar popdrottningen som kommer till Stockholm för en utsåld konsert den 28 oktober.

ANNONS
|

För första gången sammanfattar Madonna sin 40 år långa karriär med en över två timmar lång show proppad med alla hennes hits. De 20 000 fans som fyllde O2 Arena i London på lördagen fick se stjärnan i ikoniska scenkläder och klassiska miljöer.

Mångårige medarbetaren och regissören Stuart Price har förklarat att en greatest hits-show med Madonna inte enbart handlar om låtarna utan lika mycket om olika ”looks, videos och statements”.

Ändå hann Madonna smälla av 47 låtar tillsammans med totalt 24 personer på scen. Dock inget sedvanligt liveband, stora delar av musiken var förinspelad där man hade uppdaterat och bearbetat originalinspelningarna.

ANNONS

Madonnas barn kompade sin mamma på scenen

Dottern Mercy, 17 år, fanns med på scen och kompade sin mamma på piano under "Bad girl” medan elvaåriga dottern Stella anslöt till dansarna i ”Don't tell me”. Den adopterade sonen David spelade gitarr till ”Mother and father”.

Madonna passade också på att hylla såväl Sinead O’Connor som Michael Jackson, genom att mixa ihop “Billie Jean” och “Like a virgin”, och använde storbildsskärmarna för att visa bilder på sin mamma och sina exmän.

Det är förstås en tekniskt avancerad show som Madonna tar med sig ut på turné. Men den strulade på premiären och ljudet pajade ihop vilket innebar ett tio minuter långt avbrott. Madonna fick helt enkelt hålla låda och berättade bland annat om sina fattiga år i New York när hon saknade bostad med rinnande vatten. ”Jag dejtade killar för att de hade ett badrum, bytte en dusch mot en avsugning.”

28 oktober kommer Madonna till Stockholm

Madonna, 65 år fyllda, kommenterade också sin egen hälsa. I somras behandlades stjärnan på intensivvårdsavdelning för en allvarlig bakterieinfektion.

”Jag är så lycklig att vara vid liv. Jag trodde att jag skulle dö - och det trodde läkarna också”, berättade Madonna och gjorde en akustisk soloversion av Gloria Gaynors discoklassiker ”I will survive”.

Turnén skulle egentligen ha inletts i USA för tre månader sedan men för att Madonna skulle hinna med sin rehabilitering flyttade man i schemat och började alltså nu i Europa.

ANNONS

De recensioner som hunnit publiceras är samstämmigt positiva.

”Madonna vet fortfarande hur man lägger av”, skriver Variety som dock påpekar att avsaknaden av ett liveband ibland gör att musiken tappar kraft.

Brittiska The Telegraph delar ut fyra stjärnor och skriver bland annat att Madonna var ”fast besluten att visa att varken ålder eller sjukdom har mattat hennes vågade kroppsspråk, vassa karisma och gränsöverskridande pop-instinkt.”

BBC berömmer Madonnas förmåga att konstant återuppfinna sin musik och sätta den i ständigt nya kontexter och därmed visa vad popmusik kan vara. ”När Madonna inledde sin karriär gjorde hon partymusik. Nu är samma låtar hymner för protest, självkännedom, mångfald och frihet”, menar BBC:s recensent.

Den 28 oktober kommer Madonna till Tele2 arena i Stockholm.

Madonnas turné i siffror

47 låtar spelade i sin helhet eller som del av medley.

17 återskapade klassiska Madonna-outfits

78 konserter i 15 länder

Över 600 lampor, 14 strålkastare enbart riktade på Madonna.

80 ton utrustning.

3 mobila gym

40 par boxningshandskar

8 luftfuktare i Madonnas loge.

Källa: BBC.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS