Så blev Way Out West 2022

Brittisk rap, magtröjor och Nick Cave i högform. Det är något av vad besökarna kan se tillbaka på av en Way Out West-festival som präglades av värmen.

ANNONS

Redan under torsdagen började värmen ta ut sin rätt. I det smockfulla Linnétältet stod peppade besökare och njöt till fullo när en av Sveriges främsta röster, Daniela Rathana, bjöd på en rökare till spelning. Så även GP:s recensent, som dock fick vara med om hur en tjej bredvid ramlade ihop. Hon hade svimmat av värmen.

Just Linnétältet skulle visa sig krävande för festivalbesökarna. Även under Kites fredagsspelning skulle besökare svimma och när Yung Lean körde senare under torsdagen var stämningen närmast kaotisk. Fansen var som tokiga över den unge artisten och tryckte ihop sig under tältduken. Galet och kul förstås, men också ansträngt. Vissa var tvungna att fly. En dyngsur kille utbrast plötsligt ”luft” i sitt försök att ta sig ut samtidigt som andra klättrade upp i tältställningarna. Yung Lean var till slut tvungen att avbryta mitt i en låt för att se till att alla skulle må bra.

ANNONS

Magtröjor och enfärgat

Även i andra delar av Slottsskogen gjorde sig solen påmind. Way Out West-arrangörerna, som annars så ofta har fått se konserter regna bort, fick nu i stället uppmana besökare att dricka vatten mycket och ofta. Men för det stora flertalet var förstås solen en välsignelse och något som verkligen skapade den där festivalkänslan som många bara drömt om de senaste åren.

Vädret visade sig också i modet som i år präglades av magtröjor och enfärgade plagg i asymmetriska skärningar. GP:s reporter Karin Frid kunde även notera en stor mängd personliga accessoarer, som hos besökaren Jesper Palmborg, som rotat fram ett halsband han gjort som barn. Han och vännen Frida Lindén hade annars båda klätt sig monokromt i blekgrönt.

– Grönt är skönt tänkte jag, man får passa på att klä upp sig. Jag gillar att byxorna är så festliga, sade Jesper Palmborg.

Nick Cave dominerade och brittisk hiphop tog över

Musiken då? Utöver nämnda Daniela Rathana, Kite och Yung Lean, som samtliga levererade uppskattade konserter, noterades Nick Cave ut bland de främsta. GP:s recensent Jan Andersson blev rejält omskakad under hans spelning och kunde rapportera om tårar, skratt och kärlek från publiken, och så hårt kramade händer att svetten skvätte åt alla håll.

ANNONS

Annars var det engelsmännens år på Way Out West och den brittiska hiphopen tog över med akter som Dave och Central Cee. Trots det var det en väldigt blandad publik i Slottsskogen, med allt från erfarna konsert-rävar till den yngre Tiktok-generationen som på grund av pandemin nu fick uppleva sin första festival någonsin.

LÄS MER:Jag är den småfeta wow-pappan jag brukade håna

LÄS MER:Det här gjorde publiken på Way Out West – utöver livemusiken

LÄS MER:Hur jag lärde mig att älska vippen på Way Out West

Till konsertsommaren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS