Ruben Östlunds ruta invigd på Landala Torg

Nu har Göteborg som tredje stad i Sverige fått en "ruta". En yta på nio kvadratmeter, inramad med ljusslingor, som kanske mest är känd från Ruben Östlunds prisbelönta film The Square. Under lördagen invigdes den på Landala Torg.

ANNONS
|

Regissören Ruben Östlund och producenten Kalle Boman var under lördagen på plats på Landala Torg. Det är inte första gången som duon är ute och pratar om "rutan". Den konstruerade frizon där personer ska kunna förvänta sig hjälp. Ett socialt kontrakt som kan liknas vid hur trafikregler fungerar.

För på samma sätt som att det finns en överenskommelse att man kör på höger sida om vägen eller stannar vid ett övergångsställe, är det tänkt att man i rutan ska kunna förvänta sig tillit och omsorg.

Ville flytta på Kopparmärra

Konceptet har omtalats många gånger tidigare och har i huvudsak uppmärksammats i samband med filmen The Square, som vann Guldpalmen och nominerades till en Oscar.

ANNONS

Sedan tidigare finns det en ruta i Värnamo, Ängelholm och i norska Grimstad. Men även i Göteborg har idén blivit rejält diskuterad. Framförallt när Ruben Östlund föreslog att Kopparmärra skulle flyttas till Gustaf Adolfs torg och med det ge plats åt en ny ruta.

– Det här är inte någon plojgrej. Jag tror att det kommer att gå att genomföra, sade han till GP då.

LÄS MER: Hit vill Ruben Östlund flytta Kopparmärra

José González är själv uppvuxen vid Landala. Under lördagen framförde han låten Every age från albumet Vestiges & Claws.
José González är själv uppvuxen vid Landala. Under lördagen framförde han låten Every age från albumet Vestiges & Claws. Bild: PER WAHLBERG

Nu blev platsen i stället Landala Torg. Annika Strandberg från SDF Centrum, som är en av initiativtagarna till projektet, förklarade varför i sitt invigningstal.

– Det är en fin plats, mitt i stadsdelen Centrum. Det är ett lokalt torg som många centrumbor besöker. Det är helt enkelt rätt plats för rutan.

Under lördagen inledde hon invigningen på torget. Det skulle visa sig bli en välproducerad process som innehöll både en spelning av José González och två kortfilmer; Maximilien Van Aertryck och Axel Danielsons Hopptornet och Ruben Östlunds egen Händelse vid bank.

Vill skapa kortare avstånd mellan människor

Men framför allt var det den välkände regissören som talade. Ruben Östlund berättade om händelser i sitt liv som väckt tankarna om rutan. Händelser som går att känna igen från filmen The Square.

ANNONS

LÄS MER:Ruben Östlund: "Det känns jättekul!"

Han förklarade också att en vanlig attityd de möter är att konceptet med rutan är en fin tanke men aldrig skulle kunna fungera. Ruben Östlund menar dock att vi har en vana av skapa sociala kontrakt. Att poängen med rutan är att den mer ska fungera som en påminnelse och tankeväckare.

– När man kommer hit till Landala Torg, då kan man tänka på att här tittar man varandra i ögonen när man möter dem. Och man kanske nickar ett hej. Vi skapar ett kortare avstånd mellan oss, berättar han för åhörarna.

Torgbesökarna verkade nöjda med sin nya ljusprydda gaturuta. Men Ruben Östlund tycks vilja ha mer. För på frågan om lördagens invigning nu sätter punkt för Kopparmärras flytt svarar han nej.

– Nu har Landala fått sin egen ruta men frågan är om Göteborg har fått sin egen ruta? Det är helt ärligt att vi tycker att det är en bra idé. Men nu tog Landala ett så fint initiativ och idén om Kopparmärra ska inte ta ljuset från det, säger han.

Det visades också kortfilmer. Bland annat Maximilien Van Aertryck och Axel Danielsons Hopptornet<em id="emphasis-b17748ba7102f4a130376b5a425fd11b">.</em>
Det visades också kortfilmer. Bland annat Maximilien Van Aertryck och Axel Danielsons Hopptornet. Bild: PER WAHLBERG
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS