I väntan på juryns besked. Ruben Östlund (t.v) med skådespelarna Elisabeth Moss och Claes Bang ur The square. Längst till höger filmens producent Erik Hemmendorff.
I väntan på juryns besked. Ruben Östlund (t.v) med skådespelarna Elisabeth Moss och Claes Bang ur The square. Längst till höger filmens producent Erik Hemmendorff. Bild: Erik Hemmendorff

Ruben Östlund blev utan Oscar för The Square

Det blev inte Ruben Östlunds kväll på Dolby Theatre i Los Angeles. Istället tog En fantastisk kvinna hem priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

ANNONS
|

Göteborgsregissören Ruben Östlund vann ingen Oscar för sin Guldpalmsprisade The square. Juryn valde att istället prisa chilenske Sebastián Lelio för hans drama om nattklubbssångerskan och servitrisen Marina, starkt porträtterad av Daniela Vega.

Ruben Östlund har själv i flera intervjuer pekat ut chilenska En fantastisk kvinna som sin största konkurrent.

- Vi har det bra ändå, säger regissören till SVT:s Kulturnyheterna på plats i Dolby Theatre i Los Angeles och fortsätter:

- Det var så svårt att förutse vinnare, så jag hann inte bygga upp några riktiga förväntningar. Jag kände att En fantastisk kvinna var svårslagen baserat på ryktena. Men det var väldigt fint att höra jublet när de visade The square där inne, då kände vi oss som vinnare. Sen gick det väldigt fort och sen kände vi oss inte som vinnare.

ANNONS

Sam Rockwell prisad

Övriga filmer som tävlade i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film var libanesiska The Insult, ryska Loveless och ungerska Om själ och kropp

Fantasydramat The shape of water utsågs till årets bästa film, och den mexikanske regissören fick en Oscar för årets bästa regi.

Bland vinnarna märktes också förhandsvavoriterna Frances McDormand och Gary Oldman i varsin huvudroll. McDormand höll galans isärklass starkaste tal om inkludering och fick alla kvinnor i Dolby Theatre att enat resa sig upp: skådepelare, manusförfattare, regissörer, filmfotografer, ljus- och ljudarbetare och många fler.

Jordan Peele fick under kvällen en Oscar för bästa originalmanus till Get out och James Ivory för bästa manus efter förlaga för Call me by your name. Sam Rockwell prisades för sin insats som rasistisk, homofob och ytterst våldsbenägen vit polis i Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Bästa kostymdesign gick inte helt oväntat till Paul Thomas Andersons Phantom thread - en film som fullständigt frossar i skräddarsydda klänningar.

Vinnaren, The shape of water hade nominerats i hela tretton kategorier och fick under kvällen fyra statyetter, inklusive en för bästa musik. Krigsdramat Dunkirk fick tre Oscar medan Greta Gerwig - om nominerats för regi, manus och bästa film för hyllade uppväxtskildringen Lady Bird - fick gå hem tomhänt.

ANNONS

Också svenske filmfotografen Hoyte van Hoytema, nominerad för sin insats bakom kameran i Dunkirk, fick gå hem utan pris. Istället blev det veteranen Roger Deakins som vann en Oscar för filmfotot till Blade runner 2049.

"Oscar - en man utan penis"

Årets värd Jimmy Kimmel inledde galan med att skämta om fjolårets fadäs - då fel namn på vinnarfilmen lästes upp. Kimmel kallade också den gyllene Oscarsstatyetten: "en man med händerna där de ska vara och ingen annanstans och framförallt: ingen penis. Det är fler sådana män vi behöver i Hollywood just nu."

Han passade på att klaga över faktumet att enbart 11 procent av amerikanska filmer regisseras av kvinnor, I sammanhanget tackade han Greta Gerwig, som regisserat filmen Lady bird, för hennes insats.

Ungefär 30 miljoner tv-tittare väntades följa den direktsända Oscarsgalan natten till måndagen.

Här är alla vinnarna:

Bästa film: The shape of water

Bästa regi: Guillermo del Toro (The shape of water)

Bästa manus: Jordan Peele (originalmanus Get out) och James Ivory (manus efter förlaga Call me by your name)

Bästa kvinnliga huvudroll: Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Bästa manliga huvudroll: Gary Oldman (Darkest hour)

Bästa kvinnliga biroll: Allison Janne (I, Tonya)

Bästa manliga biroll: Sam Rockwell (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Bästa filmfotografi: Roger Deakins (Blade runner 2049)

Bästa icke-engelskspråkiga film: En fantastisk kvinna

Bästa animerade film: Coco

Bästa dokumentär: Icarus

Bästa originalmusik: Alexandre Desplat (The shape of water)

Bästa originalsång: Remember me, ur Coco

Bästa kostymdesign: Phantom thread

Bästa klippning: Dunkirk

Bästa ljuddesign: Dunkirk

Bästa ljudmix: Dunkirk

Bästa produktionsdesign: The shape of water

Bästa make up & hårdesign: Darkest hour

Bästa kortfilm: The silent child

ANNONS