Rolf Lassgård gör julens suraste filmgubbe

ANNONS
|

Den som läst Fredrik Backmans bok om den vresige Ove som styr och ställer i sitt bostadsområde kommer att känna igen sig även i filmen. Inför inspelningarna åkte regissören Hannes Holm till många områden för att hitta just det där Ove bor.

–Vi letade i hela Sverige. Ett problem vi inte räknade med var att det finns en Ove i varje bostadsområde, som sa i från när vi dundrade in. Men när vi sa att vi ska ju göra en film om dig, gick det bättre, säger han.

Till slut blev det Bergkullevägen i Trollhättan. Filmteamet lånade flera radhus, ett sovrum i ett hus, en nedervåning i ett annat. Inspelningen tog 39 dagar och de filmade även i Vänersborg och Göteborg.

ANNONS

–Det är dödskorkat att ge sig in i ett radhusområde och bygga upp det som redan fanns. Det fanns redan en Parvaneh och en Ove där, säger Hannes Holm.

Men så blev det. Ove är alltså kvarterets surgubbe, som älskar ordning och reda och avskyr ... ja, det mesta faktiskt. Men när Parvaneh och hennes familj flyttar in i huset mittemot Oves och backar på hans brevlåda händer något med Ove.

–Parvaneh ger sig inte. Hon ser nog också att han är en snäll människa egentligen, säger Bahar Pars som spelar Parvaneh.

Boken har gjort succé – hur känns det med så höga förväntningar?

– Det man har brottats med är att alla som läst boken gör sin egen film i huvudet. Vi ville inte göra en film som passar alla, utan vår uppfattning av boken.

–Det är en berättelse som balanserar humor och en ganska sorglig historia, säger Rolf Lassgård.

Och så är det igenkänningsfaktorn, tror han.

– Alla känner en Ove. Jag vet kvinnor som läst boken och som skrattat för att de känt igen sina män.

Kanske är det också så att en historia om helt vanliga människor i ett helt vanligt radhusområde har gjort det lätt för människor att ta berättelsen till sitt hjärta.

ANNONS

– Det känns som det finns en seriositet i filmen och inte bara handlar om en vresig gubbe, säger Filip Berg som spelar Ove som ung.

– Det är en genialisk historia, en perfekt blandning av en kioskvältare och en jättefin kärlekshistoria, säger Ida Engvoll, som spelar Oves fru Sonja.

Att filmen till stora delar spelades in i Trollhättan var också speciellt – Ove kör nämligen bara Saab.

– Det är en match in heaven. Det är en kärleksfull känsla. Saabmuseet bidrog med jättefina Saabmodeller, säger Hannes Holm.

Skådespelarna hyllar Trollhätteborna. Speciellt en man, vars hus de lånade under inspelningen.

– Du lånade till och med hans pyjamas, säger Bahar Pars.

– Ja, den är med i filmen också. Det var en paniklösning, säger Filip Berg.

FAKTA: En man som heter Ove

• Filmen bygger på Fredrik Backmans debutbok med samma namn. Den har sålt i hundratusentals exemplar i Sverige och världen.

• Handlar om: Ove, 59 år, är kvarterets surgubbe och ordningsman. Men så flyttar Parvaneh och hennes familj in i huset bredvid och allt förändras.

• Filmen är producerad av Tre vänner i samarbete med Film Väst.

• Manus och regi: Hannes Holm.

• I rollerna: Rolf Lassgård som Ove, Bahar Pars som Parvaneh, Filip Berg spelar Ove som ung och Ida Engvoll spelar Oves fru Sonja.

ANNONS

• Premiär på juldagen, 25 december.

ANNONS