Samantha Ohlanders och Sara Parkman i den feministiska folkmusikkabarén "Fäboland". Pressbild.
Samantha Ohlanders och Sara Parkman i den feministiska folkmusikkabarén "Fäboland". Pressbild.

Riksteatern bjuder på fäbodfeminism

Feministisk folkmusikkabaré, Nina Simone och Bert Karlsson. Det är några av ingredienserna i Riksteaterns höstprogram.

ANNONS
|

Riksteaterns höstrepertoar är en föredömligt spretig historia. Publiken kommer bland annat att få se Gertrud Larssons nyskrivna föreställning Främling som skildrar Bert Karlssons resa från schlagerpåve till asylpolitisk entreprenör.

Detta medan Josette Bushell-Mingo, som i våras regisserade Riksteaterns uppmärksammade uppsättning av En druva i solen, speglar sitt eget liv i Nina Simones karriär.

Ett tema som möjligen går att urskilja är landsbygden.

Sara Lidmans klassiska debutroman Tjärdalen, som utspelas i en liten by i Västerbotten, omvandlas till musikteater och i den feministiska folkmusikkabarén Fäboland skildras en del av svensk historia som kommit lite i skymundan.

– Fäboden var en plats där kvinnorna tog hand om djuren och barnen. I stort sett så blev det ett matriarkat. Vi utgår från den här platsen och berättar den historien. Det är oerhört fascinerande och inspirerande med detta rum som har styrts av tanter, säger manusförfattaren och folkmusikern Sara Parkman som också medverkar på scen.

ANNONS

En av teorierna kring varför dessa kvinnostyrda miniatyrsamhällen uppstod är att det var ett tydligt kodat kvinnogöra att ta hand om kor, getter och får. Hästarna var männens uppgift.

Sara Parkman konstaterar att den historiska verkligheten skiljer markant från den nationalromantiska idén om livet vid fäbodarna där kvinnorna var rara figurer med långt hår.

– Det här är kvinnor som skriker högt som fan och visar röven för att jaga bort rovdjur. Det är en riktig "Into the wild"-berättelse om hur kvinnan överlever i naturen, säger Sara Parkman och betonar att föreställningens perspektiv är både antinationalistiskt och feministiskt.

– Vi vill prata om tradition utan att det blir exkluderande.

Fakta: Riksteaterns höstprogram

"Fäboland". Nyskriven feministisk folkmusikkabaré av Sara Parkman i regi av Lisa Färnström. Premiär i Järvsö 27/9.

"Främling". Nyskrivet om Bert Karlssons liv. Gertrud Larsson svarar för manus och Alexander Öberg regisserar. Premiär i Skövde 6/10.

"Tjärdalen". Musikteater byggd på¨Sara Lidmans omvälvande debutroman "Tjärdalen". Regissör ännu inte klar. Premiär i Umeå 23/9.

"Nina – a story about me and Nina Simone". Josette Bushell–Mingo utforskar Nina Simone och sig själv. Urpremiär i Liverpool 13/10. Sverigepremiär i Vilhelmina 15/11.

"Magnus Uggla – Hallå! Popmusik, kickar och kläder". Magnus Ugglas rosade succé åker på turné. För manus står Martin Luuk. Premiär i Linköping 3/11.

"Dagbrott". Den komplexa frågan om gruvbrytning blir scenkonst i regi av Sara Giese. Premiär i Lomma 30/9.

"Ensam". Riksteatern och Östgötateatern sätter upp ett centralt verk av den bortglömda 1800-talsdramatikern Alfhild Agrell. Premiär i Osby 9/10.

"Oförhappandes – med Ronny Eriksson". Ronny Eriksson och musikern Benneth Fagerlund bjuder på satir, musik och stå-upp. Premiär i Avesta 11/9.

"Parasta ennen/Bäst före". Enmansföreställning med den finska skådespelaren Ilmari Saarelainen. Premiär Hallunda 19/10.

"Vit kanin röd kanin". Originell föreställning av Nassim Soleimanpour där skådespelaren inte har fått läsa manus i förväg utan instrueras via ett brev på scenen. Premiär samtidigt i Mjölby, Skellefteå och Mönsterås 15/9.

"Svenska Amerika Linien". En musikalisk resa med estradöreren Mattias Enn. Premiär på Södra Teatern i Stockholm 25/9.

"Mozarts requiem". Ett av Mozarts mest kända verk åker på turné. Premiär i Gävle 21/10.

"Förstå världen". Sveriges Radios korrespondenter på turné. Premiärdatum inte klart.

"Digambara". Dansföreställning av internationellt erkända koreografen Virpi Pahkinen. Premiär i Ytterjärna 6/11.

"Trans(e)icion". Kubanska och svenska dansare möts i en föreställning där afrokubansk traditionell dans blandas med hiphop, house och popping. Premiär på Södra Teatern i Stockholm 13/9.

"De omöjliga möjligheternas hus". Fantasifullt för barn och unga i samarbete med det engelska teaterkompaniet Forced Enterainment. Premiärdatum inte klart.

"I skimrande vattnet". Två unga tjejer på verklighetsflykt. Premiär 4/10.

"Gråter stora killar?" Föreställning av Tyst Teater om hur det är att vara ung kille i dag. Premiär 1/10.

ANNONS