Rickard Olsson under inspelningen av 1000:e programmet av Vem vet mest.
Rickard Olsson under inspelningen av 1000:e programmet av Vem vet mest. Bild: Elisabeth Alvenby

Rickard Olsson om nedläggningen: "Vad var det jag sa?"

Rickard Olsson är inte förvånad över SVT:s beslut att lägga ner "Vem vet mest". Största misstaget, enligt honom, var att dra ner på antalet program.
– En väldigt bra lunchrestaurang gör man inte om till en gourmetkrog som har öppet en gång i veckan.

ANNONS
|

På onsdagskvällen kom beskedet att det populära frågesportsprogrammet "Vem vet mest" lägger ner, efter mer än tio år och 2 000 inspelade avsnitt.

Rickard Olsson, som enligt egen utsago programledde 1687 av dessa, lämnade programmet 2018 efter att man ändrat formatet, från fem program i veckan till ett program. Och han är inte förvånad över beskedet.

– Litegrann kan jag känna: vad var det jag sa. Det var ett korkat beslut från början. En väldigt bra lunchrestaurang gör man inte om till en gourmetkrog som har öppet en gång i veckan. Hela formatet bygger på vanetittande.

LÄS MER:Vem vet mest läggs ner

Rickard Olsson minns framför allt den stora kärleken från tittarna. Och framhåller att programmet uppskattades över generationsgränserna. Fortfarande kommer många människor i olika sammanhang fram och vill tacka för alla trevliga stunder i tv-soffan.

ANNONS

– Jag var på Way Out West nyligen, och där var det många tjugoåringar som kom fram och bara dunkade i ryggen och tackade för allt.

Är det något ögonblick du särskilt minns?

– Den där fuskaren är ju rolig. Men sen: tittarnas kärlek till programmet var ju enastående. Om man går ut på Youtube så ser man folk som gjort kollage av programmet. Det finns en som gjort Depeche Mode-kollage med bara Depeche Mode-frågor från alla tio år.

Men medarbetarna hittade även på egna tokigheter.

– Det var nån gång jag klev ur pulpeten med bara kalsonger på mig. Man kunde chocka tittarna i det formatet, och göra underhållning av kunskap.

Och Rickard Olsson är som sagt kritisk till att man skar ner på ett så populärt, men också kostnadsmässigt billigt program.

– För att använda ett göteborgskt uttryck: det är hål i huvudet att de gjorde om det. Jag kan förstå att de lägger ner det. Det där ska inte gå en gång i veckan.

Hade du kunnat göra något annorlunda som fått SVT att behålla formatet?

– Nej nej, att höja sin röst i den organisationen är som att kasta in en pinne i Blå Hallen. Det är ingen som bryr sig.

ANNONS

Rickard Olsson säger sig ha gått vidare och arbetar nu åt Folkspel, där det enligt honom finns "en dörr att knacka på och ett öra som lyssnar".

Det finns inte på SVT?

– Där finns inget öra som lyssnar. Det är en ansiktslös organisation.

SVT har avböjt att kommentera kritiken utan hänvisar till tidigare uttalanden.

ANNONS