Rekordmånga dansare deltog i Hammarkullekarnevalen

Plymer vajade, det spelades på bältdjur i trä och paljettkjolar glittrade. Runt 1200 dansare från Albanien till Sri Lanka samlades i årets karnevalståg i Hammarkullen och folkfesten lockade stor publik.
– Det är jätteroligt att få se så många olika sorters danser, säger 12-åriga Lilly Aguliar-Lundin och rättar till sin hatt.

ANNONS
|

Doften av chorizo, lammburgare och langos når näsborrarna i den stekande sommarhettan. På gräsmattan strax intill förbereder sig några av dagens 1200 dansare inför karnevalståget som strax ska tåga från Bredfjellsgatan genom Hammarkullen mot torget.

Snart startklara. Chilenska Allyson Silva och Noelia Olivares från Botkyrka gillar Hammarkullekarnevalen som de gästar för tredje gången.
Snart startklara. Chilenska Allyson Silva och Noelia Olivares från Botkyrka gillar Hammarkullekarnevalen som de gästar för tredje gången. Bild: Mia Höglund

Chilenska Allyson Silva böjer sig fram och fixar lite med lilla Noelia Olivares kjol. De är med i gruppen Entre fronteras och har kommit från Botkyrka för att delta i karnevalen.

– Det är nog tredje året jag är här. Barnen tycker det är så roligt och gillar alla kulturer som möts, säger Allyson Silva.

Rutin från uppträdanden i Europa

Noelias pappa Richard Olivares berättar att gruppen, med sina drygt trettio dansare, uppträtt i bland annat spanska Malaga, i Frankrike och Tyskland.

ANNONS

– Vi är fjärde generationens flyktingar sedan 1973, då Allende störtades av Pinochet, säger han.

– Men gruppen är blandad: inte bara chilenare utan bolivianer med flera. Vi är här för att ha roligt, dansa och visa att invandrare är bra folk. Vi är många och vi passar väl in i samhället.

Någon slags väsen ur Sagan om ringen? Nej Amadeus Llanos-Ericsson, 7 år,  med kompisen Mikael strax innan de dansar iväg i karnevalståget.
Någon slags väsen ur Sagan om ringen? Nej Amadeus Llanos-Ericsson, 7 år, med kompisen Mikael strax innan de dansar iväg i karnevalståget. Bild: Mia Höglund

7-årige Amadeus Llanos-Ericsson bär en grönglänsande karnevalskostym som får honom att likna en sagodrake. Kompisen Mikael syns inte alls bakom sin dramatiska ansiktsmask i guld.

– Det är andra gången jag är här. Man kommer hit för känslan, stämningen och gemenskapen, säger Amadeus mamma Gabriella Ericsson innan hon med eftertryck lägger till:

– Jag blir alltid så himla glad varje gång jag är här.

Folkdanser, twerk och funk

En rad länder från Albanien till Sri Lanka, från Serbien till söder om Sahara är representerade i karnevalståget. Brasiliansk samba hörs liksom twerk och funk.

Med i tåget är också gruppen Palestinian vision society, som visar upp folkdansen dabke. En populär dans inte minst på bröllop, där cirkeldans blandas med linedance.

Systrarna Malaika Lizarazu och Geraldine Lizarazu har kommit från Borås för att dansa dabke med gruppen, vars medlemmar är av blandad nationalitet.

– Det betyder väldigt mycket för oss att vara här och med hjälp av dans visa att Palestina finns, och att kulturen är viktig, säger Malaika Lizarazu.

ANNONS

Hon är inte rädd för bråk runt tåget på grund av kriget i Gaza och det politiska världsläget:

– Vi har inte den inställningen.

Systern Geraldine Lizarazu fyller i:

– Vi kom hit i går och har bara mötts av kärlek.

Höga hattar och stövelbjällror

12-åriga Lilly Aguilar-Lundin och hennes storasyster Maya, 15 år, har två praktfulla struthattar på huvudet, med band som hänger ner och delvis skymmer deras ansikten.

Deras grupp framför bolivianska danser i karnevalståget och de låter stormförtjusta över folkfesten i Hammarkullen.

– Det är jätteroligt att se så många olika sorters danser! utbrister Lilly Aguilar-Lundin.

Ruzo Salas med vännerna Paolo Rojas, Eduardo Cayo och Mathias Valencia-Pozo stampar takten i den bolivianska folkdansen caporales med bjällror fastsydda på stövlarna.
Ruzo Salas med vännerna Paolo Rojas, Eduardo Cayo och Mathias Valencia-Pozo stampar takten i den bolivianska folkdansen caporales med bjällror fastsydda på stövlarna. Bild: Mia Höglund

Strax innan tåget ska gå står en kvartett killar och peppar iförda paljettdräkter i svart och rött, med inslag av guld och silver. På deras stövlar är bjällror fastsydda.

– De ska påminna om de kedjor slavarna bar under koloniseringen av Bolivia berättar Ruzo Salas innan han och vännerna Paolo Rojas, Eduardo Cayo och Mathias Valencia-Pozo ger sig iväg för att dansa den populära bolivianska folkdansen caporales till folkets jubel.

Trivselfaktorn är hög, publiken blandad och dansarnas många bländande leenden smittar av sig i folkhavet. Mobiler sträcks mot tåget för att filma och fota. Man vill försöka fånga något litet av den gränslösa glädjen bland fransar och tofsar, flätor, hattar, plymer och paljettkjolar i regnbågens alla färger.

ANNONS

Hammarkullekarnevalen

Är: Sveriges största karneval

Startades: 1974, av ungdomar och vuxna på Hammarkullens fritidsgård.

Pågår: alltid tre dagar i slutet av maj. I år är det marknad 24-26 maj samt karnevalståg lördag 25 maj kl 12 (för vuxna) och söndag 26 maj kl 12 (för barn)

Antal dansare i år: 1200, vilket är rekord (enligt arrangören).

Antal grupper: 29

Karnevalens general: Tony Parath (sedan 1997)

Årets karnevalstalare: Magdalena Andersson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS