Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius läser upp Akademiens pressmedelande efter torsdagskvällens möte, där man tog ställning till hur man ska agera mot den så kallade Kulturprofilen.
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius läser upp Akademiens pressmedelande efter torsdagskvällens möte, där man tog ställning till hur man ska agera mot den så kallade Kulturprofilen. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Reglerna för utträde ska ändras

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius säger till Svenska Dagbladet att Akademien ska se över sina regler efter de tre ledamöternas avhopp under fredagen.

ANNONS
|

I en intervju med Svenska Dagbladet bekräftar Sara Danius att det uppstått stridigheter i Akademien angående en advokatutredning om ledamöternas relation till den så kallade Kulturprofilen, som under höstens metoo-rörelse anklagades för ett stort antal sexuella övergrepp.

LÄS MER: Stort uppslagsverk namnger nu Kulturprofilen

LÄS MER: Mikael van Reis om den så kallade Kulturprofilen hösten 2017

Att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund väljer att lämna arbetet med Akademien, förvånar henne inte.

– Nej. Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon till SvD.

"Jag ska fortsätta så länge jag orkar"

I intervjun säger hon att hon också har övervägt att sluta. Dock anser hon Akademiens arbete vara så pass viktigt att det står över interna meningsskiljaktigheter.

ANNONS

– Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta.

LÄS MER: Östergren, Espmark och Englund är oansvariga

Angående de tre tunga avhoppen, säger Sara Danius att Svenska Akademien nu ska ändra i sina regler för att göra det enklare för ledamöter att lämna sina poster. I teorin borde det inte föreligga några hinder för det.

– Vi har granskat våra stadgar och det står inget i dem om att det är förbjudet att lämna Svenska Akademien. Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USA:s högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det.

ANNONS