”finns mycket passion” sa regissören Greta Gerwig om att barbiedocka brändes i protest.
”finns mycket passion” sa regissören Greta Gerwig om att barbiedocka brändes i protest. Bild: TT

Regissören om ilskan mot Barbie: ”Finns mycket passion”

Barbiedockor som bränns och anklagelser om kinesisk propaganda. Nu svarar regissören Greta Gerwig på den konservativa ilskan mot Barbie-filmens feminism.
– Filmen är en inbjudan för alla att vara med på festen, säger hon till New York Times.

ANNONS

Greta Gerwigs Barbie-film har genererat en våg av upprörda högerdebattörer. Youtubeprofilen Ben Shapiro brände en barbiedocka i protest i en 43 minuter lång video där han recenserade filmen.

Den republikanske senatorn Ted Cruz har kallat filmen för ”kinesisk kommunistisk propaganda” och i en recension i Daily Mail kallas filmen ”anti-män”; en förlängning av dagens Tiktok-feminism som utmålar alla former av maskulinitet som giftig och farlig”.

Regissören förvånad

Listan över konservativa debattörer som ilsknat till över Barbie-filmen är lång. Men regissören Greta Gerwig hade inte väntat sig en sådan motreaktion, säger hon i en intervju med New York Times.

ANNONS

– Det finns uppenbarligen mycket passion. Mitt hopp är att filmen ska vara en inbjudan för alla att vara med på festen och släppa alla saker som inte tjänar varken män eller kvinnor, säger hon till tidningen.

Kritikstorm även mot Oppenheimer

Även filmen Oppenheimer, som hade premiär samma dag, har orsakat en kritikstorm från höger. Indiska högernationalister kallade högläsningen ur den religiösa skriften Bhagavad Gita under en sexscen för ”en attack mot hindusimen” och krävde att sexscenen skulle raderas.

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Ilskan mot Barbiefilmen: ”Mest anti-män någonsin”

LÄS MER:Så många såg "Barbenheimer" i Sverige i helgen

LÄS MER:Har hetat Barbie i nästan tjugo år efter vadslagning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS