Arkitekten Rahel Belatchew berättar i sitt sommarprat om hur hon ser på byggnader som språk och hur skissarbetet för henne är ett sätt att tänka.
Arkitekten Rahel Belatchew berättar i sitt sommarprat om hur hon ser på byggnader som språk och hur skissarbetet för henne är ett sätt att tänka. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” – Rahel Belatchew

Vad är egentligen en dörr? Det går prisade arkitekten och entreprenören Rahel Belatchew till botten med. Ett spretigt, men framförallt filosofiskt sommarprat om hur byggnader påverkar människan.

ANNONS
|

För framgångsrika entreprenörer är det nog svårt att inte vilja ge flera exempel på varför just deras företag är så bra. Och sådana finns det gott om även här. Men det är okej, för arkitekten Rahel Belatchew pratar om byggnaders beståndsdelar, väggar, trappor, planlösning som vore det egna väsen.

Som barn började hon tidigt att upptäcka och iaktta hur utformningen av hus skiljer sig åt beroende på vilket land eller stad man befinner sig i. Hon växte själv upp i Addis Abeba, Moskva och sedan Uppsala. Under elva år flyttade hon sedan runt mellan platser som Paris, Luxemburg, Tokyo. Olika språk blev snabbt ett intresse, och arkitektur ytterligare ett sätt att kommunicera på.

ANNONS

LÄS MER:Svenska arkitekter är sämst i Norden

Vem?

Rahel Belatchew är 52 år och bor i Stockholm. Hon föddes i Addis Abeba, Etiopien och är en prisbelönt arkitekt och entreprenör. Hon har utsetts till Årets arkitekt och hennes arkitektkontor har även fått flera internationella utmärkelser.

Belatchew har varit verksam som arkitekt i Tokyo, Luxemburg och Paris. 2006 grundades arkitektkontoret som bär hennes efternamn i Stockholm. Bland deras alster finns bland annat Florahuset och kommande landmärket Discus, båda i Stockholm. Hon har även synts i SVT:s ”Designhistorier” och medverkar då och då i olika radio- och tv-program.

Sommarpratet är lite spretigt, det är mycket som ska få plats. Riktigt bra blir det när hon pratar om hur arkitektur och människan hänger ihop. Debatten om stil och yta, fasader i jugend eller nyromantik har hon inte så mycket för.

I stället vill hon prata om hur man betraktar rumslighet, från sovrummet till staden. Länge uppehåller hon sig vid just dörren som en central komponent. Dess placering och utformning, hur den inte bara är en portal mellan olika rum, utan något som kan påverka vår rörlighet, forma våra intryck. Hon ser inte byggnader utan konturer för livets skeenden.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

LÄS MER:Sommar i P1: Alexandre Antonelli

Sommarpratare 14/8:

Anders ”Ankan” Johansson, komiker.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS