Robert Aschberg tycks omfamna rollen som en gammal farbror som berättar historier och lärdomar ur ett långt liv, i ett ganska raljant tal, men det unnar jag honom, skriver Katja Palo.
Robert Aschberg tycks omfamna rollen som en gammal farbror som berättar historier och lärdomar ur ett långt liv, i ett ganska raljant tal, men det unnar jag honom, skriver Katja Palo. Bild: Mattias Ahlm

Katja Palo: Recension: ”Sommar i P1” med Robert Aschberg

Robert Aschberg blandar pubertal humor och svingar åt olika håll i sitt märkliga sommarprat. Det är väl värt en lyssning, tycker Katja Palo.

ANNONS

Ett ljudklipp från en debatt Robert Aschberg ledde i tv, där naturister och nudister debatterar kukpiercingar, varvat med barndomsanekdoter, ett försvarstal för att Rasmus Paludan ska ha rätt att bränna koranen precis som man ska få bränna bibeln i yttrandefrihetens namn och pruttomanen Mr Methane som pruttade den brittiska nationalsången i direktsändning.

Ja, det är ett spretigt och märkligt sommarprat – men det är ganska roligt att lyssna på. Låtvalen är också spretiga, vi får höra allt från ”En andlig sång” av Grotesco (ni vet, den där de sjunger att man inte ska runka bulle med herren Jesus Krist) till ”La Vie en Rose” av Edith Piaf.

ANNONS

Vem?

Robert Aschberg, journalist. Föddes 1951.

Vann Stora journalistpriset 1991 i kategorin TV. Har genom åren programlett många program, främst i TV3.

Är ordförande för Publicistklubben sedan 2019.

Han svingar åt olika håll: Influencers som säljer sig för ”en grynvälling”, sjuttiotalets bokstavsvänster som han lämnade, sammanfattat med ”proletariatets diktatur – ät min skit” och rasismen.

Aschberg tycks omfamna rollen som en gammal farbror som berättar historier och lärdomar ur ett långt liv, i ett ganska raljant tal, men det unnar jag honom.

Det är faktiskt intressant att höra om vad som format en så bångstyrig journalist som Robert Aschberg, även om det är allt för snabba kast och innehåller inte så lite onyanserade utsagor emellanåt. Den pubertala humorn lär inte falla alla i smaken – men Robert Aschberg har ju aldrig brytt sig om att stryka medhårs.

Lite allvar skymtar fram ibland också. Som när han berättar om uppstarten av tidningen Expo, som han sitter i styrelsen för. De blev attackerade av nazister för sina ambitioner att granska extremhögern. Sommarpratet är rakt igenom genomsyrat av hans ledstjärna – yttrandefriheten.

Sommarpratare 9/8

Karin Stöckel, gruvarbetare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Amy Deasismont

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Anna-Karin Palm

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Farshid Jalalvand

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS