Katrine Marçal är dagens sommarvärd.
Katrine Marçal är dagens sommarvärd. Bild: Mattias Ahlm

Björn Werner: Recension: ”Sommar i P1” med Katrine Marçal

Journalisten och författaren Katrine Marçal vill inte prata om sig själv. Hon vill prata om mannen. Och – hon gör det med besked. Det tycker GP:s kulturchef Björn Werner.

ANNONS
|

Katrine Marçal går ut hårt. Hon kommer inte, under några omständigheter, göra ett sommarprat om sig själv. Ett påhopp på självaste Sommar i P1-konvenansen.

Istället viger hon sina 90 minuter åt den olyckliga mannen. Trots att de (vi) äger det mesta och bestämmer över nästan allt mår vi ändå dåligt. Tar livet av oss. Är deprimerade. Vantrivs i samhället.

Borde bli stilbildande för alla sommarpratare som vill ha något mer att komma med än sitt eget lilla liv.

Är det helt enkelt bara ensamt på toppen? Nej. Så enkelt är det inte. Marçal, som har lagt stora delar av sitt yrkesliv på att utforska patriarkala maktstrukturer, tror sig vara något mörkare än så på spåret. Nämligen: om kvinnans lott är att definieras utifrån sin kropp är mannens snarare att behöva definiera sig själv med handling. Eller misslyckas, förstås. Lycklig blir man i vart fall inte.

ANNONS

Ungefär det är grunden för ett sommarprat som håller så mycket högre nivå än det mesta som dagligen kablats ut 13.00 denna sommar att det nästan är orättvist att jämföra. Om det andra mest är snaskig pekoral är detta ljuvlig essäistik som länge lyckas med konststycket att inte kollra bort lyssnare med pretentioner och lärda citat. I stället får vi roliga och kloka utläggningar och ett urval av förföriskt bra, inte sällan brittiskt doftande låtar av män – om män.

Vem?

Katrine Marçal (f.d Kielos) är född 1983 i Lund och arbetar som journalist och författare.

Hon har en bakgrund som kulturskribent på Expressen och Arena och ledarskribent på Aftonbladet, samt bland annat skrivit boken ”Det enda könet” som haft internationell framgång.

Arbetar sedan 2017 som Londonkorrespondent för Dagens Nyheter.

Visst, framåt slutet fransar tankarna iväg till de lite mer esoteriskt svårfångade höjder som gjort många essäer före denna lite väl syrefattiga. De röda trådarna som var för sig såg så skinande rena och självklara ut trasslar ihop sig till ett stökigt nystan.

Men det må vara hänt. Marçal levererar både aha-upplevelser och sommarbangers att nynna vidare på och ger dessutom undertecknad lust att skriva en betydligt längre replik om själva ämnet än den här recensionen ger utrymme till.

En kombination som borde bli stilbildande för alla sommarpratare som vill ha något mer att komma med än sitt eget lilla liv.

Sommarpratare 3/8

Siw Malmkvist, artist

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Susanne Dahl

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Alexander Abdallah

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Sebastian Stakset

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS