Journalisten och författaren Diamant Salihu pratar om allt från nyfödda dottern Agnes till gängkriminalitet i sitt uppfordrande ”Sommar i P1”.
Journalisten och författaren Diamant Salihu pratar om allt från nyfödda dottern Agnes till gängkriminalitet i sitt uppfordrande ”Sommar i P1”. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” med Diamant Salihu

”Ingen kan blunda för konsekvenserna av en misslyckad integration, där barnen får betala priset” konstaterar Diamant Salihu i sitt uppfordrande sommarprat.

ANNONS
|

Diamant Salihu står i en pöl av blod i Rinkeby, där ännu en ung man just skjutits ihjäl. På en plats där våldet normaliserats, i ett land där en ny person skjuts ihjäl varje vecka, frågar han sig: ”Vad händer om vi slutar bry oss”?

En av många uppfordrande frågor i programmet vars innehåll delvis känns igen från reportageboken ”Tills alla dör” och SVT-dokumentären ”Vem ska rädda barnen?”. Boken ger faktiskt en djupare förståelse för de konflikter som rasat på Järvafältet mellan gäng som Dödspatrullen och Shottaz. Och visst kunde Diamant Salihu ha sållat bland anekdoterna, och borrat tematiskt djupare.

ANNONS

Vem?

Diamant Salihu är svensk journalist och författare, känd för att bevaka gängkriminalitet i Stockholm. Han är född 1983 i Gjakova i nuvarande Kosovo, har albanskt ursprung och är uppvuxen i Borlänge.

2006 kom han som reporter till Expressen och 2017 anställdes han på SVT där han arbetar som grävande reporter. 2021 slog han igenom stort med reportageboken ”Tills alla dör” – där han skildrar konflikterna mellan olika gäng på Järvafältet i Stockholm. För boken har han bland annat tilldelats journalistpriset i kategorin ”Årets röst” och en guldspade.

Ändå är det en engagerad journalist och grävande reporter vi möter, som tar väl vara på sin stund i etern. Låtar som 24K:s ”En grabb från programmen” och Yasins ”Mitt Notre Dame” understryker det nyss sagda.

Handfallna politiker och ett icke-fungerande Myndighetssverige ställs till svars.

Resan går från en liten by i Kosovo via Kramfors till asylboendet utanför Dalarna och slutligen förortslägenheten i Tjärna ängar utanför Borlänge. Där får 7-årige Diamant Salihu en chans att lära sig bra svenska, något som är få förortsungar förunnat i dag. Ett av hans första ord blir ”penna” – och pennan är som bekant mäktigare än svärdet.

Nu beskriver han olika slags krig: från striderna i Kosovo till gängkrigen i Rinkeby, Husby och Tensta.

Flyhänt skissar han bakgrunden till dagens akuta, beklämmande situation. Där barn är livrädda för att bli ihjälskjutna. Där tonåringar begår beställningsmord eller själva blir mördade på löpande band, som ”gladiatorer” med media och musiken som arenor.

”Vi är skyldiga barnen en bättre framtid!” som Salihu, själv nybliven pappa, slår fast.

Sommarpratare 28/6

Emma Hamberg, författare

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” med Lena Philipsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS