Recension: ”Sommar i P1” med Cedwin Sandanam

Tensta gospel choir kanske har gjort upp med den tunga frågan om man måste vara kristen för att sjunga gospel – men Cedwin Sandanam hade ändå kunnat dyka djupare ner i den i sitt sommarprat.

ANNONS
|

Tensta gospel choir är ett fenomen. Körsång må vara en svensk folkrörelse och gospelkörerna otaliga, men gruppen som bildades 1996 i Tensta av Michelle Nakagawa är ändå något speciellt.

Kanske rör det sig om deras genomslag eller de många stjärnor som letat sig ut från kören – som Sabina Ddumba och Lykke Li. Kanske är det att de lyckas fylla sina lyssnare med en särskild känsla som andra inte förmår.

Cedwin Sandanam vet inte själv. Han är körens konstnärlige ledare sedan många år och berättar i sitt sommarprat att han oftast brukar kalla Tensta gospel choir för en helt vanlig kör när han får frågan. Kanske lite väl ödmjukt.

ANNONS

Vem?

Cedwin Sandanam är 41 år och är sedan 2005 konstnärlig ledare, dirigent och samordnare för Sveriges mest kända gospelkör, Tensta gospel choir.

Testa gospel choir har genom åren uppträtt på allt från Kungliga operan till ”Allsång på Skansen”. Flera kända artister, som Sabina Ddumba. Linda Pira, Mapei och Lykke Li, har sjungit i kören.

Cedwin Sandanam ägnar förstås sitt sommarprat åt kören som varit honom kär sedan han var 16 år gammal. Det är fint att höra hur den gav honom en känsla av tillhörighet, han som annars känt sig utanför i de flesta områden i livet.

Men som alla relationer har den inte alltid varit enkel. Förra året kom Amanda Pesikans film ”Kören – en film om Tensta gospel choir”, som följer medlemmarna på en resa till gospelns hemstad Chicago. Där genomgick "Tensta gospel choir” något av en kris. En av frågorna de kämpade med var om man måste vara kristen för att sjunga gospel.

Det är en fråga som bränner till och som också dyker upp i Cedwin Sandanams program. Men där får den mindre utrymme. I stället uppehåller han sig vid andra snårigheter, som konflikten mellan ledarskap och makt, och om gemenskapens komplexa natur.

I hans värld är körens kris över för den här gången och medlemmarna starkare ute på andra sidan. De reflektioner som dyker upp i programmet är mest uppföljande, vilket är lite synd. För P1-lyssnaren som inte sett Pesikans film, vet lite om kören i Tensta och dess inre diskussioner känner man sig en aning snuvad på konfekten.

ANNONS

Sommarpratare 22/7

Aliette Opheim, skådespelare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS