Sommar i P12019Isabella LöwengripFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P12019Isabella LöwengripFoto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Isabella Löwengrip - Sommar i P1

Det är svårt att tycka synd om någon som besitter förmågan att vända varje motgång till framgång, skriver GP:s Sofia Andersson.

ANNONS
|

"Jag är 28 år och selfmade" säger Isabella Löwengrip i sitt Sommar. Under 90 minuter underbygger hon detta påstående.

Det är imponerande och väcker frågor. Vad får någon att redan som barn sätta upp målet att bli en av världens mäktigaste kvinnor? Vi får delvis svar när Blondinbella djupdyker i sina barndomstrauman.

Men det är när hon pratar om bortprioriteringar som det blir intressant på riktigt; hon menar att hon alltid kommer vara en mer naturlig företagare än mamma, att hon saknar sociala koder, har svårt för att behålla vänner och inte kan småprata. Det sistnämnda har lett till att de infört en policy på företaget. Hon kommer alltid tio minuter sent då småsnacket är avklarat.

ANNONS

Vem?

Isabella Löwengrip startade under tidigare tonåren bloggen Blondinbella och blev en pionjär inom sociala medier. Hon har grundat flera framgångsrika företag och utsetts till Sveriges mäktigaste kvinna.

I dag är hon i full gång med att etablera sitt första utlandskontor i New York.

Vid bloggstarten år 2005 mixade hon påhitt med verklighet. Blondinbella blev ett alterego, som drack årgångschampagne, bar pälsar och idoliserade Reinfeldt. Att provocera blev ett bränsle. Kanske så även i hennes sommarprat.

Hon berättar om vägen ur utbrändheten; när hon hyrde Café opera för sin 18-årsfest. Att ta sig ur dåliga perioder är för henne provocerande lätt. Festen framstår som en ytlig quick fix.

Hon gräver också djupare. Den trassliga relationen med pappan finns med som en röd tråd. Men exakt vad giftet mellan de två består av, är inte helt solklart. Därför berör det aldrig riktigt på djupet.

Det är en hemsk tanke – att bli utsatt för mobbning för sin acne och bli kallad för "grisbella" på skolan. Men det är svårt att tycka synd om någon som besitter den ovanliga förmågan att vända varje motgång till framgång – någon som har en konstruktiv lösning på allt.

Nästa sommarpratare 25/6: Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare.

ANNONS