Recension: Anders Hansen - Sommar i P1

Anders Hansens Sommar bjuder inte på så många nyheter, men får Maria Näslund att skapa en to do-lista till tonåringarna där hemma.

ANNONS
|

Varje lov har jag olika idéer om hur jag ska få tonåringarna hemma att minska sin skärmtid medan jag är på jobbet (och inte kan livetjata). Förra sommaren körde vi (läs jag) en kalender där de fick kryssa i att de läst i en fysisk bok minst en halvtimma varje dag. I år ska de lyssna på Anders Hansens sommarprat – medan mobilen befinner sig i ett annat rum. (Och nej, kära sjuttonåring, det räcker inte att läsa denna recension.)

Hansen, som är överläkare i psykiatri och känd för att ha skrivit böckerna "Hjärnstark" och "Skärmhjärnan", ägnar sitt program till just det man kan förvänta sig: att föreläsa i sitt ämne. Men han gör det bra och fångar mig trots att jag först är aningen skeptisk. Jag vet redan att motion kan fungera som medicin mot ångest, jag kan försäkra att man blir knasig av att inte sova tillräckligt och ingen behöver tala om för mig att det är en dålig idé att ha mobilen vid matbordet eller sängen.

ANNONS

Ändå behöver vi höra det. Hansen kan pedagogiskt förklara vad som händer i hjärnan när vi promenerar och varför det faktiskt kan vara smartare att gå raskt än att lösa sudoku. Att ångest kan härledas till att vår hjärna inte är utvecklad för den värld vi lever i är inte heller nytt, men alltid skönt att höra att man fungerar på rätt sätt (fast i fel tid).

Mår vi verkligen sämre eller är det bara fler som söker hjälp? Vi mår hursomhelst sämre än vi borde göra, menar Hansen och sammanfattar vad vi behöver: sömn, rörelse och andra människor.

To do: tvinga tonåringar att lyssna på radio och köpa väckarklocka.

Sommarpratare 26/6: Stina Wollter, konstnär, författare, programledare

ANNONS