Nemo, som representerade Schweiz med låten The code, blev kvällens stora segrare.
Nemo, som representerade Schweiz med låten The code, blev kvällens stora segrare. Bild: Jessica Gow/TT

Rättvis seger för Schweiz

Kvällens första tolvpoängare gick till Schweiz. Och den sista. Däremellan fortsatte poängen att regna över sångaren Nemo som såg alltmer glädjechockad ut.

ANNONS
|

Förhandsspekulationerna sade Kroatien. Efter ett tag Israel. Men när rösterna började att komma in stod det snabbt klart att det var Schweiz som var den största favoriten bland Europas jurygrupper.

Medan Israel – som efter semifinalen klättrat näst högst upp på oddslistan – kämpade i botten, seglade Schweiz iväg och drog med sig både Frankrike och Italien i toppen.

Ett tag verkade snart sagt varenda presentatör ge sina högsta poäng till den charmige röstekvilibristen från det lilla alplandet vars imponerande dansakt skapats av svenske koreografen Fredrik ”Benke” Rydman.

När alla 37 jurygrupper till slut fått säga sitt hade Schweiz skrapat ihop imponerande 365 poäng. Frankrike låg då tvåa med 218 poäng och strax där bakom Kroatien på tredjeplats med 210 poäng.

ANNONS

Massor av tittarröster till Israel

Sedan var det dags att presentera folkets röster. Och som vanligt kastades ordningen om en hel del. Inte minst för Israel som fick 323 poäng bara av tv-tittarna, näst flest av alla länder, och kastades upp på andra plats.

Men strax därefter gick överraskningen Ukraina förbi och lade sig på 453 poäng. Frankrike fick 445 poäng medan Kroatien still slut landade på mäktiga 547 poäng, efter att ha fått klart flest publikröster.

Med tanke på Schweiz kraftiga ledning efter jurygrupperna kunde dock ingen nå Nemo som landade på svindlande 591 poäng. Därmed hade landet också bärgat sin första seger i Eurovision song contest sedan Céline Dion vann tävlingen 1988 i Dublin.

Sveriges bidrag med Marcus & Martinus slutade på en niondeplats.

– Med tanke på att Sverige var regerande mästare tror jag att en niondeplats ändå är rätt ok. Man vinner sällan hemma och detta är ju ändå topp-10. Men vi är vinnarskallar och hade såklart gärna slutat ännu högre upp, sade Marcus till GP sent på natten

Slutresultat Eurovision 2024

Schweiz – 591 poäng

Kroatien – 547 poäng

Ukraina – 453 poäng

Frankrike – 445 poäng

Israel – 375 poäng

Irland – 278 poäng

Italien – 268 poäng

Armenien – 183 poäng

Sverige – 174 poäng

Portugal – 152 poäng

Grekland – 126 poäng

Tyskland – 117 poäng

Luxemburg – 103 poäng

Litauen – 90 poäng

Cypern – 78 poäng

Lettland – 64 poäng

Serbien – 54 poäng

Storbritannien– 46 poäng

Finland – 38 poäng

Estland – 37 poäng

Georgien – 34 poäng

Spanien – 30 poäng

Slovenien – 27 poäng

Österrike – 24 poäng

Norge – 16 poäng

Fler texter från GP Kultur:

LÄS MER:”Gjorde så gott vi kunde”

LÄS MER:Fem punkter om varför Nederländerna har diskats från Eurovision

LÄS MER:”Han gjorde en jävligt dum sak”

LÄS MER:Marcus & Martinus spurtar mot Eurovisions mållinje

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS