Rinkebyrapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som bara Yasin, Yasin Byn eller YasinTheDon, greps på nyårsafton.
Rinkebyrapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som bara Yasin, Yasin Byn eller YasinTheDon, greps på nyårsafton. Bild: SVT

Rapparen Yasin Byn häktad – misstänks ha kidnappat känd musiker

En av Sveriges mest spelade artister, rapparen Yasin, greps på nyårsafton efter misstankar om hans inblandning i kidnappningen av en annan känd svensk artist.
– Han förnekar brott, säger rapparens advokat Frida Wallin.

ANNONS
|

I våras började bilder spridas på sociala medier där en framgångsrik artist blev rånad och misshandlad. Artisten har tidigare inte velat medverka i polisutredningen, men på sociala medier har han lämnat en hälsning till sina fans om att vem som helst kan råka ut för att bli kidnappad och misshandlad.

Sedan tidigare är flera män häktade, på sannolika skäl misstänkta för människorov, rån och grov utpressning och under nyårsafton häktades även rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som Yasin i musikvärlden.

LÄS MER:I dag försvaras Yasin – imorgon sänks någon annan

22-åringen, som under fjolåret toppade de svenska Spotifytopplistorna vid flera tillfällen, hade varit anhållen i sin frånvaro sedan 1 december och greps under kvällen i samband med en poliskontroll i Stockholm.

ANNONS

Försvarsadvokat Frida Wallin är fåordig om situationen.

– Jag kommenterar inte någonting gällande det ärendet mer än att han förnekar brott, säger Frida Wallin.

Greps tack vare ny teknologi

I polisens förundersökning framgår det att Yasin fick i uppgift att stämma möte med den andra musikern i en musikstudio.

Därefter ska flera gängmedlemmar ha dykt upp på platsen och utsatt musikern för en rad förnedrande samt skadeorsakande gärningar.

En av polisens huvudspår i utredningen har varit tillgången till kommunikationen mellan Yasin och flera andra kända gängmedlemmar, som förts via den krypterade chattapplikationen Encrochat.

Det europabaserade kommunikationsnätet hade tidigare varit populärt bland kriminella men infiltrerades i våras genom ett EU-samarbete bland polismyndigheter.

– Encrochat har haft stor betydelse. Det är väldigt ovanligt att få så mycket information om brott, som vi i många brottsutredningar har fått sedan europeisk polis kom in i Encrochats server, sade kammaråklagaren Anna Stråth efter förhandlingen till Expressen.

Tidigare misstänkt för nyårsmord

Det är inte heller första gången under 2020 som Yasin häktas. Exakt ett år innan gripandet på nyårsafton så sköts en 20-åring till döds i Stockholm.

Dödsskjutningen har av Expressen beskrivits som en del av en intern konflikt inom Rinkebybaserade nätverket Shottaz, dit Yasin har tidigare kopplingar.

ANNONS

I januari häktades rapparen misstänkt för mordet, men släpptes sedan i mars i brist på bevis.

2018 dömdes han också till ett fängelsestraff på två år och tre månader för grova vapenbrott, efter att ha försökt fly polis tillsammans med två andra Shottaz-medlemmar. I samband med jakten hittades ett laddat vapen.

Reaktionsstorm på sociala medier

På sociala medier har nyåret inletts med diskussioner kring rapparens fortsatt tillgängliga musikbibliotek på streamingtjänster som Spotify.

För närvarande är duetten ”Ge upp igen”, tillsammans med Miriam Bryant, den tredje mest populära svenska låten på tjänsten. I samma veva har albumet ”98.01.11” klättrat upp till det femte mest populära den gångna veckan.

Kritik har också riktats mot Sveriges Radio och närmare bestämt P3-Guld, som i början av december nominerade Yasin i två kategorier till årets gala – Årets artist och Årets hiphop/r’n’b.

Kanalen meddelar att man tänker se över nomineringen inför galan i mars, samt att man i nuläget kommer att fortsätta spela Yasins musik på radion.

– Vi utgår från verket snarare än vad artisten står för, säger Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges radio, till SVT Nyheter.

ANNONS