Protester mot rivningen av kvarteret Röda Bryggan

Arkitekterna Ola Nylander och Johan Linton har dragit igång en namninsamling mot planerna att riva de unika 1800-talshusen vid Pustervik.

ANNONS
|

Ola Nylander, konstnärlig professor i arkitektur på Chalmers, startade på lördagen tillsammans med kollegan och arkitekten Johan Linton en namninsamling för att bevara kvarteret Röda Bryggan strax intill Pustervik. 1800-talshusen är unika och borde bevaras anser de.

– Det finns jättemånga goda argument för att bevara den här kulturhistoriskt värdefulla miljön, poängterar Ola Nylander.

Under lördagen var han på plats på café Soulstore på Brogatan 1 i kvarteret Röda Bryggan för att uppmana förbipasserande att skriva på en protestlista mot Göteborgs stadsbyggnadskontors planer på att riva merparten av de äldre husen.

– En strid ström stannade upp och skrev på listan för att de tycker attrivningsplanen är en dum idé.

ANNONS

LÄS MER: Riv inte kvarteret Röda Bryggan vid Pustervik!

Några hundra namn samlades in under lördagen och arbetet med namninsamlingen kommer nu att fortsätta i mars och april både digitalt och via den fysiska lista som ligger för påskrift på café Soulstore.

– Nästa lördag är vi på plats igen och fortsätter protesterna. Jag hoppas att jättemånga skriver på, säger den konstnärlige professorn i arkitektur.

– Det känns som att det är mycket smygrivningar på gång nu, som att politiker och fastighetsägare inte hade lärt sig någonting av 1960- och 1970-talets rivningshets, ja även rivningarna på 1980-talet. Hälften av alla äldre hus innanför Vallgraven i Göteborg är rivna, säger Ola Nylander indignerat.

Hur allvarligt är rivningshotet?

– Planerna har funnits i ett antal år. I somras lade stadsbyggnadskontoret fram en rivningsplan som just nu bearbetas, och som väckt protester. I juni ska ärendet avgöras, och vi kommer att uppvakta politiker i Byggnadsnämnden och Kommunstyrelsen när vi samlat in tillräckligt många namn.

Är inte de här husen K-märkta?

– Nej, men de finns med i Göteborgs program för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. De är bland de få hus från 1800-talet som ännu finns kvar innanför vallgraven, verkliga kulturskatter. Stadsbyggnadskontoret nämner dock ingenstans i rivningsplanen att det rör sig om en kulturhistoriskt behjärtansvärd miljö.

ANNONS

Varför föreslås en rivning?

– Det är de gamla vanliga skälen: att husen är gamla och slitna och har sättningsskador. De sa man om Haga och Vasastan också. Men om Kvarteret Röda Bryggan renoverades skulle det bli lika fint som det nu är kring Esperantoplatsen.

Fastighetsägarna vill bygga betydligt högre hus än de gamla två- till trevåningshusen. De nya husen skulle istället få åtta våningar, enligt Ola Nylander.

– För den som vill sälja eller hyra ut är det en jättebra affär, men det sker på bekostnad av kulturarvet i Göteborg. Det borde politikerna sätta stopp för.

ANNONS