Georgisk polis skyddade dörrarna till Amirani-biografen i Tbilisi mot arga demonstranter.
Georgisk polis skyddade dörrarna till Amirani-biografen i Tbilisi mot arga demonstranter. Bild: Vano Shlamov AFP/TT

Protester i Georgien mot svenskt Oscarsbidrag

Under fredagen firade det svenska Oscarsbidraget ”And then we danced” premiär i Georgien. Filmvisningen möttes dock av protesterande högeraktivister som hade samlats vid biografen.

ANNONS
|

Levan Akins nya film ”And then we danced” är Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella film. Den svenska filmskaparen med rötter i Georgien spelade in stora delar av filmen i huvudstaden Tbilisi. Spelfilmen handlar om rivaliteten och kärleken mellan två manliga folkdansare i det georgiska nationalkompaniet.

Levan Akins "And then we danced" tävlar på Carlfestivalen. Pressbild.
Levan Akins "And then we danced" tävlar på Carlfestivalen. Pressbild. Bild: Triart Film

LÄS MER:Recension "And then we danced"

Den redan omtalade och kritiserade filmen, som bland annat skildrar homosexualitet och hbtq-världen i Tbilisi, har nu provocerat högerextrema och homofoba grupper till motprotester. Aftonbladet var först med att rapportera om det hotfulla upploppet utanför biografen under fredagen.

"Jag trodde inte att det skulle bli så här extremt"

– Mitt mål var ju att ta de här hemska bilderna som jag såg vid 2013 och göra någonting fint och hoppfullt av det och det blev den här filmen. Den berättar en historia om att hitta sin plats i en kultur som kanske inte riktigt vill acceptera en. På så vis tycker jag att det är tråkigt att det blir liknande rabalder igen när den här filmen kommer ut där. Men jag tror att det var oundvikligt, säger Levan Akin när GP ringer upp honom senare under fredagskvällen.

ANNONS

Räknade du med sådana reaktioner på premiären av filmen?

– Nej, jag hade faktiskt inte räknad med att det skulle bli så här. Det är bara en film som går på en bio där folk frivilligt betalar för att se den. Så jag tänkte, gillar man inte budskapet så går man inte. Jag trodde inte att det skulle bli så här extremt, säger han.

Enligt honom känns det redan som en seger att han och hans team lyckades över huvud taget att genomföra visningarna i Tbilisi.

– Men det har varit en väldigt turbulent vecka. Det var väldigt tufft att se bilderna från idag. Det känns lite overkligt och jobbigt, fortsätter han. Levan Akin är optimistisk trots turbulensen kring premiären. Imorgon lördag och på söndag ska det genomföras ytterligare filmvisningar.

– Det har också varit jättemycket support för filmen. Många av de mest högljudda personerna är ändå minoriteten men det är klart att det är hjärtskärande att se att människor behöver vara modiga och riskera sitt liv för att gå och se en film. Regeringen har ändå steppat upp bra och skyddat folk, tycker han.

"Filmen har alla ögon på sig"

På lördag kommer Levan Akin tillsammans med huvudskådespelarna och hans team flyga till Los Angeles för att göra Oscarskampanjen för ”And then we danced”.

ANNONS

Protesterna och de internationella medierapporteringarna kring de skapar ännu mer uppmärksamhet för situationen i Georgien, men också för hans film.

– Det har redan fått effekt. Bara att visningarna har genomförts, att regeringen har stått bakom och att det finns press från utomlands för att agera och sätta ner foten. Filmen har ju alla ögon på sig. De har varit tvingat att steppa upp, jämfört med i somras när man har försökt att ha Prideparad igen och regeringen sa att de inte kunde skydda folk ordentligt. Jag tycker absolut att den här filmen har gjort skillnad allaredan, säger han.

LÄS MER:Han har gjort Sveriges Oscarsbidrag

ANNONS