Den tidigare lägervakten John Demjanjuk är huvudämnet för den nya Netflix-serien “The Devil Next Door”. Nu vill Polens premiärminister att Netflix gör ändringar i dokumentären.
Den tidigare lägervakten John Demjanjuk är huvudämnet för den nya Netflix-serien “The Devil Next Door”. Nu vill Polens premiärminister att Netflix gör ändringar i dokumentären. Bild: Lennart Preiss

Polens premiärminister rasar mot Netflix-dokumentär

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att Netflix ändrar i sin nyutkomna dokumentärserie “The Devil Next Door” om lägervakten John Demjanjuk. Anledningen: Den visar en karta över koncentrationsläger belägna inom Polens nuvarande landgräns.

ANNONS
|

Den femdelade dokumentärserien, som började visas på Netflix den 5 november, handlar primärt om John Demjanjuk, en pensionerad bilfabriksarbetare i Ohio som på 1980-talet greps misstänkt för krigsförbrytelser och fördes till Israel där han senare åtalades.

LÄS MER:Polens attack mot Netflix är farlig populism

I serien visas en karta över de koncentrations- och förintelseläger som Nazityskland lät bygga i Polen – bland annat Sobibor och Treblinka där ukrainaren John Demjanjuk anklagades för att ha arbetat.

Det har inte tagits emot väl av den polska regeringen, och nu kräver landets premiärminister Mateusz Morawiecki att ändrar i serien, rapporterar Reuters.

I ett uttalande säger Morawiecki att kartan antyder att Polen under andra världskriget var en suverän nation och därför ska bära ansvar för förintelsen, och att kartan är ett sätt att skriva om historien.

ANNONS

LÄS MER:Förintelsen lever vidare i våra grannländer

Kräver ändringar i serien

Han menar vidare att Netflix gjort ett misstag han tror var omedvetet, och att de nu bör korrigera det genom att klippa bort kartan, alternativt ge en tydligare förklaring till sammanhanget Polen befann sig i.

John Demjanjuk anklagades först för att vara Treblinkas ökände fångvakt "Ivan den förskräcklige" som torterade lägerfångar innan de tvingades in i gaskammaren. Han dömdes till döden 1988 med friades senare av Israels högsta domstol då hans identitet inte kunde säkerställas.

LÄS MER:"En svensk tiger" visar på Sveriges förintelseskuld

2009 greps han återigen och överlämnades till Tyskland där han dömdes för sin roll som lägervakt i Sobibor. Han dog på ett ålderdomshem i Tyskland 2011 vid 91 års ålder i väntan på att hans dom överklagades.

Den polska regeringen har under flera år aktivt försökt tona ner landets roll under andra världskriget. 2018 kom en lag som gör det straffbart att påstå att Polen deltog i förintelsen av judar, något som väckte stark kritik från bland annat Israel.

Netflix har inte svarat på kritiken.

ANNONS