Chuck Berry och Peter Sellars.
Chuck Berry och Peter Sellars.

Polarpriset 2014 till Chuck Berry och Peter Sellars

ANNONS
|

- Omöjligt till en början men sedan närmast självklart.

Så sade prisjuryns ordförande Alfons Karabuda om arbetet med att utse de båda pristagarna. Därefter presenterade Karabuda den amerikanske opera- och teaterregissören Peter Sellars, 56, som årets klassiska pristagare.

Enligt Polarprisjuryns ordförande är Peter Sellars ett levande typexempel på vad priset handlar om, nämligen att "synliggöra musik och presentera den i ny kontext".

- Vår uppgift som konstnärer är att utmana oss själva och andra, sade Sellars i en tackvideo i samband med att priset offentliggjordes.

Petar Sellars har bland mycket annat gjort operan Figaros bröllop i en skyskrapa och Don Giovanni i Harlem, och i februari 2015 sätter Göteborgsoperan upp Sellars och John Adams opera A flowering tree i regi av Nicola Raab.

ANNONS

Den andre pristagaren är 87-årige rock'n'roll-hjälten Chuck Berry.

"Rockmusikens parametrar drogs upp en dag i maj 1955 när Chuck Berry spelade in Maybellene. Chuck Berry är rock'n'roll-pionjären som gjorde elgitarren till rockmusikens främsta instrument" lyder delar av prisjuryns motivering.

Chuck Berry ligger också bakom klassiska rocklåtar som Johnny B Goode och Roll over Beethoven, han var en av de första att väljas in i rockmusikens Hall of Fame och turnerade världen runt i hög ålder.

- Chuck Berry är en spektakulär låtskrivare, sammanfattar juryns ordförande Alfonso Karabuda.

Polarpriset instiftades av Stikkan Andersson 1989 och har sedan dess årligen delats ut till två pristagare, förutom 2001 då Robert Moog och Karlheinz Stockhausen delade på det klassiska priset och 2003 då jazzpianisten Keith Jarret var ensam pristagare.

Priset ska "ges för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musiken eller musiklivet, och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken".

Förra året gick Polarpriset till sångaren Youssou N'Dour och kompositören Kaija Saariaho. Bland tidigare pristagare finns Paul McCartney, Joni Mitchell, Bon Dylan, Patti Smith, Karlheinz Stockhausen, Renée Fleming och Yo-Yo Ma.

Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus 26 augusti.

ANNONS
ANNONS