Poeten och psykologen Ukon öppnar frågespalt i GP


– Jag är beredd att svara på allt från frågor om Shakespeares sonetter till vilken vers man ska läsa på mormors begravning. Det säger Ulf Karl Olov ”Ukon” Nilsson som öppnar frågelåda om poesi hos GP.

ANNONS

”Ukon” konstaterar nästan omgående, innan jag hinner skicka fram min fråga, att många har ett lite motsträvigt förhållande till poesi. Och att han mer än gärna bidrar till att lätta upp den relationen en smula.

– Det är ett vanligt missförstånd att poesi är en svårtillgänglig genre, många slutar läsa så fort de ser att raderna bryts av. Men det är egentligen bara ord, bokstäver och ljud. Om man känner att man inte förstår är mitt stående tips att läsa högt, då blir det ofta tydligt, konstaterar Ulf Karl Olov ”Ukon” Nilsson.

Från och med nu kan alltså den tvekande och trevande poesi-läsaren dessutom skicka in sina undringar till poeten, tillika psykologen Ulf Karl Olov ”Ukon” Nilsson.

ANNONS

– Det ska bli spännande och roligt. Det är nog varje människas innersta dröms att någon gång få ha en egen frågespalt, säger han.

Björn Werner, kulturchef på GP, är nöjd med den senaste värvningen till tidningens digitala och mer prassliga spalter.

– Ukon har den perfekta kombinationen av rolig och smart som behövs för uppdraget att bena ut poesins mysterier för läsarna. Jag hoppas ”Fråga poeten” blir en inkörsport till tyngre lyrik, säger GP:s kulturchef Björn Werner.

LÄS MER:Hur ska vi stå ut med att inte göra något alls?

LÄS MER:Coronapandemin själamördar oss

Själv öppnar Ukon för att ta sig an frågor även utanför skrivande och läsning av poesi. Han lovar att ta sig an alla slags frågor.

– Det ligger i frågespaltens logik att man inte vet vad det dyker upp för frågor och på sätt och vis påminner uppdraget om psykoanalytikerns. Det är den andra personen, i det här fallet GP:s läsare, som har initiativet.

Så man kan fråga såväl om diktande som om poetens, det vill säga din, syn på hur man ska göra för att fråga chans på den snygga killen eller tjejen man brukar se på vagnen?

– Bra att du tar upp det. För det ligger ju i poesins ambition att tala om mer än bara poesi. Så absolut, jag ska göra mitt bästa.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Röstautograferna" – Ulf Karl Olov Nilsson

LÄS MER:Göteborgshumorns historia DEL 2: Glenn Hysén och Freud

På tal om poesi, såg du poeten Amanda Gorman när Joe Biden och Kamala Harris svors in?

– Ja! Hon läste verkligen otroligt bra. Det är vackert att poesin kan ta den platsen. Och överhuvudtaget har ju poesin en naturlig roll i våra ceremonier och högtider, i begravningsannonser och bröllopstal.

Så hur går man då till väga? Enkelt. Den som vill ställa en fråga till Ukon mejlar till kultur@gp.se och skriver ”Fråga poeten” i ämnesraden.

FAKTA: Ulf Karl Olov Nilsson

Namn: Ulf Karl Olov Nilsson, även känd som ”Ukon”.

Ålder: 55 år.

Bor: Göteborg.

Gör: författare, psykolog, psykoterapeut, psykoanalytiker och översättare. Och nu dessutom mannen med frågespalten ”Fråga poeten” i GP.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS