Författaren Andrea Lundgren leder litteraturpodden "Skogarna".
Författaren Andrea Lundgren leder litteraturpodden "Skogarna". Bild: Per Larsson / TT

Poesin krisar inte i poddarna

GP:s idé- och kritikredaktör Victoria Greve tipsar om tre litterära poddar och konstaterar att poesikritiken lever och har hälsan.

ANNONS
|

Det gruffas om poesins död och kritikens kris. Jag tvivlar på om det stämmer. Inte bara för att själva talmannen för Sveriges riksdag kan recitera 28 verser ut "Fänrik Ståhls sägner" som ett rinnande vatten.

Möjligtvis ligger det något i spaningen från första avsnittet av podden "Gästabudet" – att tidningarna förlorat sin funktion som platsen för det långsamma samtalet om litteratur. Men i så fall kanske poddar börjat fylla den funktionen.

Det räcker med att slå på ett avsnitt av en av Sveriges absolut största poddar för att få den tesen bekräftad. I senaste avsnittet av "Alex & Sigges podcast" går Sigge Eklund på djupet med den nyinvalda akademiledamoten Tua Forsströms diktsamling "Anteckningar". För några veckor sedan analyserade Alex Schulman de berättartekniska greppen mikro- och makroperspektiv med hjälp av Tomas Tranströmers "Schubertiana".

ANNONS

"Skogarna" är en nyfiken, personlig och välproducerad litteraturpodd där författaren Andrea Lundgren och bisittaren litteraturvetaren Filip Nyström gräver ner sig i olika aspekter av text som inte nödvändigtvis följer förlagens utgivningskalender. Senaste avsnittet avhandlar polyfon text via Erik Beckman och Paul Celan. Missa inte heller avsnittet om litterär form med poeten och kritikern Anna Hallberg.

Och i "Gästabudet" spanar fyra av Sveriges mest anspråksfulla unga litteraturkritiker Lyra Koli, Victor Malm, Rebecka Kärde och Viola Bao (alla förövrigt mycket aktiva i debatten om poesins kris) om det litterära tiotalet och samtidens jakt på äkthet. Premiären klockar in på en god bit över två timmar och man får ha tålamod med det kassa ljudet, men de fyra nyskrivna ingångarna och kemin mellan samtalsdeltagarna gör det värt besväret.

Det kritiska samtalet om poesi lever.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS