Pernilla Wahlgren blir ny allsångsledare på Skansen

Nu står det klart att det blir Pernilla Wahlgren som leder ”Allsång på Skansen”. Det berättar hon själv i SVT:s Morgonstudion.
– Jag är så väldigt väldigt glad och smickrad. Det är ett verkligt hedersuppdrag, säger hon till GP.

ANNONS
|

54-åriga sångerskan Pernilla Wahlgren berättar själv i SVT:s Morgonstudion att hon är klar som ny programledare för Allsång på Skansen.

– Det är så stort, så hedrande och smickrande och jag är så himla himla glad att få axla den här manteln av alla de fantastiska allsångsledarna som varit innan mig, säger hon där.

Hon redogör också för hur det gick till när hon fick frågan:

– Det var min manager som ringde mig och sa att ”jag har varit länge i den här branschen, men jag trodde aldrig att jag skulle få ställa den här frågan. Men de har ringt från SVT och vill att du ska bli den nya allsångsledaren.”

ANNONS

”Hedrande och smickrad”

På frågan om hur tankarna gick när hon fått frågan och tackat ja, var det en någon oväntat reaktion från Pernilla Wahlberg.

– Jag bara ”happ, där rök somrarna i Spanien”.

Ändå var det enligt Pernilla Wahlgren inget svårt beslut att tacka ja.

– Jag kände så här: Vad är det jag gjort under alla mina år i karriären? Jag har stått på scen, sjungit, varit lite rolig och jag har varit programledare ganska mycket.

Sen älskar jag allsång också. Har både varit där som publik, som stolt mamma och själv stått på scen. Det är en fantastisk tradition, berättar hon för SVT.

Allsången på Skansen har fram till i somras letts av artisten Sanna Nielsen, som stått på scen på Solliden-scenen i sex års tid. Bland andra allsångsledare märks Egon Kjerrman, Bosse Larsson, Lasse Berghagen, Anders Lundin, Måns Zelmerlöw och Petra Marklund.

Vill jobba med humor på Skansen

Nu får Pernilla Wahlgren en möjlighet att sätta sin egen prägel på programmet, men några större förändringar tycks inte vara att vänta:

– Det är inte ett program man vill göra om, för det fungerar så bra som det är. Eftersom jag jobbar mycket med humor så vill jag gärna föra in det så mycket jag kan, säger hon till SVT.

ANNONS

”Hur KUL ska inte det här bli?!!!!” frågar hon själv retoriskt på Instagram apropå det nya uppdraget.

Nya jobbet som allsångsledare kommer inte heller att påverka programmet ”Wahlgrens värld” som kommer att fortsätta sändas som vanligt.

Allsångstraditionen på Skansen har anor tillbaka till 1935. Först ut som programledare var musikläraren och körledaren Sven Lilja. Programmet började tv-sändas om somrarna från 1979, och har sänts varje sommar sedan 1990.

Allsång på Skansen

• Sven Lilja inledde allsångstraditionen på Skansen 1935 och var allsångsledare till och med 1950.

• Första gången Allsång på Skansen sändes i SVT var den 3 augusti 1979.

• Sedan 1990 har Allsång på Skansen sänts varje sommar i SVT.

• Bosse Larsson ledde programmet 1979-1993.

• Lasse Berghagen tog över programledarskapet 1994 och behöll det till 2003 då Anders Lundin dök upp som praktikant under några program.

• 2004 tog Anders över programledarskapet för Allsång på Skansen och 2011 var det dags för Måns Zelmerlöw.

• 2014 var året för den första kvinnliga allsångsledaren nämligen Petra Marklund.

• 2016 tog Sanna Nielsen över och ledde både sången och programmet.

• Från och med sommaren 2023 leder Pernilla Wahlgren programmet och allsången.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS