Per Andersson och Damorkestern förband åt Håkan Hellström på Ullevi

Damorkestern gör comeback efter tio års tystnad, som förband åt Håkan Hellström på Ullevi. Men istället för att ledas av Lasse Brandebys kultfigur Kurt Olsson blir det Per Andersson som axlar rollen som frontfigur, vilket Göteborg Direkt rapporterat.

ANNONS
|

Damorkestern spelade tillsammans med Lasse Brandebys rollfigur Kurt Olssons under 1980- och 90-talet, i tv-serier och på scener runtom i landet. Nu gör de comeback som förband åt Håkan Hellström på sommarens första Ullevikonserter den 19 och 20 augusti.

– Det känns otroligt stort att Håkan vill ha oss med. Många i publiken kanske inte ens vet vilka vi är – de var ju inte födda när vi var aktiva. Men vi får övertyga dem, säger Anki Rahlskog, som spelar triangel i orkestern, till GP.

Damorkestern

  • Damorkestern dök upp för första gången i ”Kurt Olssons television” 1987. Seriens andra säsong blev ett fenomen i Sverige, vilket ledde till krogshower, turnéer och spelfilmer de följande fyra åren.
  • Orkestern upplöstes 1991, och har därefter bara spelat på Lasse Brandebys begravning 2011 samt en minneskonsert 2012.
  • Medlemmar: Elisabeth Engdahl, tenorsax/kapellmästare, Vanja Holm, trummor, Helena Östblom Berg, slagverk, Sara Edvardson Ehrnborg, bas, Barbro Lindkvist, gitarr, Cecilia Wennerström, barytonsax, Helena Kaij, altsax/klarinett, Malin Silbo, trumpet, Mia Samuelsson, trumpet, Ella Wennerberg, trombon och Anki Rahlskog, triangel.

Det var Håkan Hellström själv som ville ha Damorkestern som förband, säger orkesterns trumpetare Mia Samuelsson. Orkestern har inte varit aktiv sedan 1991, förutom ett framträdande på Lasse Brandebys begravning 2011 och därefter en minneskonsert på Kulturkalaset 2012.

ANNONS

– Vi har aldrig haft som ambition att vi skulle återuppstå, men när frågan kom kändes det otroligt kul att få göra detta igen, säger Mia Samuelsson till GP.

Per Andersson som frontfigur

Damorkestern kommer att framföra sina klassiska nummer, som ”Flickor bak i bilen” och ”Sju vackra gossar”. De frågade i sin tur komikern Per Andersson om han ville ställa upp som orkesterns frontfigur, vilket han tackade ja till.

– Per kan sjunga, har energi och vad jag kallar ”Göteborgiana”, med tajmningen som en bra komiker har. Jag tycker också att han har samma sorts energi som Lasse hade. Han har dessutom uppträtt ihop med Lasse på Kajskul 8 för längesedan, säger Mia Samuelsson.

Spelningarna på Ullevi i sommar är delvis en hyllning till Brandeby.

– Lasse kommer att finnas med på något sätt, både i tilltalet och kanske med bilder eller liknande på scen, säger Anki Rahlskog, som under namnet Gudrun hade en speciell roll i tv-serierna om Kurt Olsson.

Mölndalssonen Per Andersson blev känd som en av frontfigurerna i humorgruppen Grotesco, och har det senaste året spelat enmansrevyn Räkhäst på Lorensbergsteatern. I föreställningen ingick bland annat en parodi på vad han kallade ”Broder Daniels stolthet Håkan Hellström”.

ANNONS

Vilka som blir förband på Håkan Hellströms andra två Ullevispelningar, den 26 och 27 augusti, är ännu inte känt.

LÄS MER:Recension: Håkan Hellström - ”Jag vill bara va med dej”

LÄS MER:Ny jättelik väggmålning av anonyma Håkan-konstnären

LÄS MER:Recension: Thomas Stenström, Scandinavium

LÄS MER:Recension: Miriam Bryant, Scandinavium, fredag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS