"Jag tar också betalt för att föreläsa, men till skillnad från Linnéa Claeson har jag en historia att berätta och en idé om hur saker kan förändras", säger Patrik Sjöberg.
"Jag tar också betalt för att föreläsa, men till skillnad från Linnéa Claeson har jag en historia att berätta och en idé om hur saker kan förändras", säger Patrik Sjöberg. Bild: TT

Patrik Sjöberg: Linnéa Claeson underskattar folks intelligens

Nu blandar sig före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg i debatten om influencern Linnéa Claeson.
– Sexuella övergrepp är ett samhällsproblem med verkliga offer, hon har bara sökt kändisskapet, säger han.

ANNONS
|

Reaktionerna har varit många och starka efter Emilie "Ebbis" Roslunds krönika i GP där hon ifrågasätter sanningshalten i Linnéa Claesons berättelser om övergrepp hon ska ha blivit utsatt för.

Senast i raden är före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg som skrivit böcker och håller föreläsningar om sexuella övergrepp och som berättat om hur han under flera år utsattes för övergrepp från sin tränare Viljo Nousiainen.

LÄS MER:Med offerskapet som inkomstskälla

LÄS MER:Konsten att hålla ett försvarstal för lögnen

Sjöberg har nu skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter där han går till hårt angrepp mot Linnéa Claeson. "Så mycket älskade etablissemanget henne att lögnerna aldrig granskades. Många tycker det hela är genant. Som överlevare av sexuella övergrepp är det mer än så. Det är åt helvete", skriver Patrik Sjöberg som också läst Linnéa Claesons svar på kritiken, som publicerades i GP på torsdagen.

ANNONS

"Tycker synd om henne"

– Vill hon vara en komiker nu? Har alla missuppfattat henne? Nej, det där var inte ens en ordentlig pudel, det var bara en liten tax, säger Patrik Sjöberg, när GP pratar med honom.

– Jag kan samtidigt tycka lite synd om henne. Hon har inte erfarenheten av att vara i spotlighten, hon sökte sig till kändisskapet utan att ha någon erfarenhet. Men hon måste vara beredd på att bli granskad, och det kommer garanterat komma fram mer, säger Patrik Sjöberg.

– Hon har underskattat folks intelligens och inte fattat hur Facebook och Instagram fungerar, menar han.

LÄS MER:Fem saker bör du veta om Linnéa Claeson

LÄS MER:Linnéa Claeson: "Feminismen står inte och faller med mig"

Patrik Sjöberg berättar att han tidigt började följa Linnéa Claeson på sociala medier och tyckte att hon i början var "ganska underhållande" även om han såg att "hon kopierat grejer från amerikanska humorsidor".

"Det lär komma mera"

– Jag började irritera mig när hon berättade om vad hon själv blivit utsatt för, det blev snabbt så uppenbart överdrivet och osannolikt. Det finns så många exempel på det och även om den där podden "Haveristerna" är alldeles för lång och tjafsig finns ju grunderna där. Och det lär komma mera, säger han.

Den här debatten har ju blivit ganska intensiv, man är för eller emot Linnéa Claeson. Kan det finnas en gråskala där hon ändå har bidragit med något bra?

ANNONS

– Nej, det är skrämmande att hennes budskap till framförallt unga tjejer blir att "om du blir utsatt för något, lägg upp det på en blogg så får du följare". Det här är allvarliga saker, ett samhällsproblem. Tre barn i varje skolklass är utsatta. Budskapet måste vara "anmäl, anmäl, anmäl".

Linnéa Claeson svarade senare Patrik Sjöberg i DN.

"Jag har aldrig hittat på eller överdrivit trakasserier", skrev hon och fortsatte:

"Vid massor av tillfällen har jag utsatts för hot och sexuella kränkningar eller trakasserier. Det finns domstolsavgöranden, kontaktförbud, vittnen och bevis som styrker detta."

ANNONS