Parisa Liljestrand blir ny kulturminister

Parisa Liljestrand (M) utses till kulturminister i den nya regeringen. Hon har tidigare varit lokalpolitiker i Vallentuna och är ett relativt oprövat kort inom kulturpolitiken.

ANNONS
|

Liljestrand började sin politiska karriär 2002 i det lokala partiet DemoEx och engagerade sig i Moderaterna 2010. Sedan dess har hon varit engagerad som fritidspolitiker, senast som ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Parisa Liljestrand är också utbildad lärare och har bland annat arbetat som rektor, på Vaxö skola i Vaxholm. Den nya kulturministern föddes 1983 i Iran men flydde till Sverige med sin familj.

Parisa Liljestrand var ett oväntat val av Ulf Kristersson. Hon förekommer inte alls i förhandsspekulationerna, och har sedan tidigare inte profilerat sig i kulturfrågor. Det har väckt uppmärksamhet på Twitter, där flera påpekar just att hon är ett helt oskrivet blad.

ANNONS

– Jag tror att jag har en bra botten både i min personliga botten och med min utbildningsbakgrund, jag har ju haft en stark koppling till kultur och kulturpolitik och hur det kan forma ett liv, säger Parisa Liljestrand i en intervju med TT.

– Genom min egen erfarenhet när jag kom hit som barn, som flykting från Iran hade jag möjlighet att få förkovra mig i all den kultur som Sverige erbjuder och det fick också bli så att säga mitt yrkesmässiga engagemang, där jag så småningom utbildade mig till lärare i svenska och religion. Litteraturvetenskapen, demokratifrågorna och de existentiella frågorna har alltid legat mig nära hjärtat.

Hoppas få träffa Liljestrand snart

Västra Götalandsregionens ordförande i kulturnämnden, Conny Brännberg, är förvånad över utnämningen.

– Jag har inte mött henne innan, så det blir en ny bekantskap för min del. Jag ser att hon har erfarenhet av att möta och samtala med politiker sedan tidigare, till skillnad från den nuvarande kulturministern som rekryterades direkt från branschen. Att det blev just hon kom som en överraskning, jag trodde att L skulle ta kulturminister-posten. Men jag har full tilltro till att Ulf Kristersson har tagit fram det bästa laget och Parisa Liljestrand är säkert ett bra val.

ANNONS

Conny Brännberg lyfter även fram den före detta kulturministern Amanda Lind (MP) som en populär minister hos regionpolitikerna.

– Hon hade en gedigen politisk bakgrund. Nu blir det till att skapa en ny relation med en ny minister. Vi brukar ju av tradition låta kulturministern inviga Göteborgs Filmfestival, vilket jag hoppas ska ske även nästa år. Och jag hoppas kunna få träffa Parisa Liljestrand redan innan dess.

Daniel Levin på Pustervik konstaterar att Parisa Liljestrand saknar tidigare erfarenhet av att driva kulturfrågor.
Daniel Levin på Pustervik konstaterar att Parisa Liljestrand saknar tidigare erfarenhet av att driva kulturfrågor. Bild: Tomas Ohlsson

Daniel Levin, vd för Pustervik, hade förrförra kulturministern Amanda Lind på besök för samtal under pandemin. Han kommenterar valet av Parisa Liljestrand:

– Inte minst pandemin visade att kulturpolitiken behöver tänka vidare än den traditionella bidragsverksamheten. Om Parisa Liljestrand är förmögen att kanalisera det behovet är mycket oklart, inte minst som hon inte verkar ha någon tidigare erfarenhet av frågorna. Men jag hoppas det.

Kulturkanon ska utses av expertkommitté

Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, känner inte heller till Parisa Liljestrand sedan tidigare. Att hon inte har någon tidigare kulturpolitisk erfarenhet behöver inte vara ett problem, menar han.

– En kulturminister ska inte vara en ombudsman för kulturlivet, utan ska kunna sätta sig i de politiska frågorna och förvalta departementet.

En av nyckelfrågorna framåt tycker han är att principen om armlängds avstånd värnas, och kanske till och med stärks.

ANNONS

– Jag tycker det är viktigt att man inte har politiska synpunkter på konstens innehåll. Det har funnits förut vid olika tillfällen och det har inte varit bra då heller. Det är viktigt att de inte finns den typen av pekpinnar från politiskt håll.

En av Liljestrands kolleger i Vallentuna, oppositionsrådet Jerri Bergström (S), säger till TT att kulturpolitiken inte har varit högsta prioritet för Parisa Liljestrand.

– Det har varit mer övergripande frågor som hon har jobbat med de senaste sju åren, med hela kommunen och utveckling när det gäller bostäder och infrastruktur. Men det blir bra, det är jag övertygad om, hon är klok och begåvad och duktig som tusan. Jag brukar skoja och säga att hennes omdöme brister enbart när det gäller val av politisk ideologi.

I Ulf Kristerssons regeringsförklaring nämnde han kulturen i ett par formuleringar. Bland annat tog han upp den kulturkanon som tidigare aviserats, som ska tas fram av en expertkommitté. Han slog även fast att finansieringen av public service ska lämnas orörd:

Dessutom nämnde Kristersson att fler insatser ska göras för att hjälpa de två fängslade svenskarna Gui Minhai, bokförläggare som sitter i fängelse i Kina, och journalisten Dawit Isaak som sitter i eritreanskt fängelse.

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS