Oväntat långa köer utanför nyöppnade Sjöfartsmuseet

Kön ringlar sig lång utanför nyöppnade Sjöfartsmuseet. Besökare får vänta minst en halvtimme eller mer för att nå entrén.
– Vi väntade oss en anstormning, men det har kommit mycket mer folk än vi kunde tänka oss, säger museichefen Carina Sjöholm.

ANNONS
|

Intresset för det nyöppnade Sjöfartsmuseet vid Karl Johansgatan i Majorna är enormt. En oväntat stor mängd besökare har tålmodigt köat utanför museet under jul- och nyårsledigheten.

Just nu tvingas besökarna vänta minst en halvtimme – eller mer – för att komma in i entréhallen.

– Precis efter jul kunde besökarna få vänta tio minuter eller en kvart, men nu får folk köa dubbelt så länge, eller mer, säger museichefen Carina Sjöholm som tillägger:

– Det är ju inte så kul när regnet öser ner. Så folk är väldigt tappra.

Museichefen: ”Folk är väldigt tappra”

I början av december återinvigdes Sjöfartsmuseet efter att ha varit stängt för renovering och ombyggnad i fyra år. Bland annat har 5 000 ton berg sprängts bort för att göra plats för ett nytt underjordiskt akvarium.

ANNONS

Där kan besökare nu beskåda levande korallrev, clownfiskar och torskbebisar.

– Det är fantastiskt att folk är så intresserade av det nya museet och akvariet, säger museichefen Carina Sjöholm.

Visst hade hon och personalen väntat sig en stor publik och försökt ta höjd för det, säger hon. Ändå växer köerna nu utanför.

– Vi har tagit in extrapersonal för att kunna ta emot alla, och när det nu kommit ännu fler så har vi förstärkt personalen ytterligare, säger Carina Sjöholm.

Varnar för fortsatt trängsel

Maxantalet besökare som får uppehålla sig i Sjöfartsmuseet samtidigt ligger på tusen personer.

– Nu försöker vi räkna antal besökare hela tiden, se till att det blir viss cirkulation i flödet och släppa in folk lite pö om pö. Vi har också lite restriktioner som att besökare inte får ta med barnvagnar in i museet, förklarar Carina Sjöholm.

Finns det en risk att besökare som ser de långa köerna blir avskräckta?

– Så är det just nu, men jag tror att det kommer att lägga sig efter julledigheten, säger Carina Sjöholm som dock varnar för att det kan komma att fortsätta vara trångt också de kommande helgerna.

Finns det någon alternativ lösning, så folk slipper köa utomhus?

– Kanske inte med de förutsättningar vi har. Men jag tror att det här är en övergående fas. Sjöfartsmuseet har funnits i 90 år och vi kommer förhoppningsvis att finnas i 90 år till. Jag har svårt att tänka mig att det kommer att vara ett så här starkt publiktryck varje dag också framöver.

ANNONS

Är det något ni kunde gjort bättre för att undvika köerna?

– Vi kommer att se över saker nu i vår, och testa i skarpt läge. Redan nu står det klart att vi behöver fler möbler i caféet och fler hängare. Vår skyltning måste också bli tydligare. Vi har till exempel en barnvagnsparkering under tak – men den hittar folk inte till.

Är det lika trångt inne på museet som utanför?

– Det brukar bli bättre när man väl kommer in, och det nya akvariet fungerar mycket bra – med många samlingsplatser där man kan sitta ner. Men vi får se över våra besöksflöden nu när vi vet hur det nya huset fungerar.

Några tidsbegränsade besök blir det inte frågan om, lovar museichefen.

– Nej när man väl är inne, då får man rå sig. Vi ser till att besökarna hittar rätt och att de inte tar med sig fika till fel ställe. Vi har också gjort om ett tidigare läsrum till fikarum nu när vi haft så många besökare.

Extravisningar och föreläsningar på museet har fått skjutas på framtiden, liksom besök från andra museer.

– Just nu är det våra besökare som har prioritet, säger Carina Sjöholm.

ANNONS

LÄS MER:Efter fyra år – nu öppnar Sjöfartsmuseet igen

LÄS MER:Museum i Göteborg – så mycket kostar entrébiljetten 2023

LÄS MER:Så blir det nya Sjöfartsmuseet

LÄS MER:Nya Sjöfartsmuseet Akvariet öppnar i december

LÄS MER:Här muras tidskapseln in i Sjöfartsmuseet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS