Oväntade priset: Ruben Östlund blir markägare i Australien

En Oscarsnominering innebär inte bara ytterligare status i filmvärlden för regissören Ruben Östlund – han blir även landägare i Australien. En organisation i landet har nämligen valt att dela ut land till nominerade i regi- och skådespelarkategorierna, skriver The Guardian.

ANNONS
|

Det är organisationen ”Pieces of Australia” som delar ut land till Oscarsnominerade regissörer och skådespelare, närmare bestämt en kvadratmeter var i området Western downs i Queensland. Presenten kommer dock med förhållningsregler: Mottagaren har inte tillåtelse att beträda sin mark eller använda den på något sätt.

”Pieces of Australia” säger sig arbeta för att bevara australisk vildmark, men är inte registrerade som välgörenhetsorganisation i Australien. Företaget som äger rätten till namnet ”Pieces of Australia” registrerades i maj 2022 av en 29-årig entreprenör. Genom att köpa en kvadratmeter mark för 79,90 australiska dollar blir man en ”Aussie mate” och hjälper, enligt organisationen, till att bevara skog och mark som utnyttjas av landets aboriginska ursprungsbefolkning.

ANNONS

Får även massageolja och plastikråd

Naturskyddsorganisationer i Australien har uttryckt skepsis mot upplägget, eftersom ungefär en halv miljon hektar skog avverkas i Queensland varje år – alltså 5 miljarder kvadratmeter. Till det krävs onekligen många "Aussie mates”.

Markbiten är en del av en goodie bag som delas ut av företaget Distinctive assets, som inte har någon som helst koppling till Oscarsjuryn. Det kostar 4 000 dollar för företag och organisationer att få en plats i gottepåsen och det totala värdet av gåvorna uppskattas till 126 000 dollar.

Andra gåvor i påsen är:

• Tre nätter på hotell på landsbygden utanför Ottawa

• En konsultation för ansiktslyft med en kändiskirurg

• Ätbar massageolja

• Örngott i silke

• Ekologiska dadlar som skördats för hand

LÄS MER:Ruben Östlunds nya segeryra: har trippel Oscarschans

LÄS MER:Recension: ”The Banshees of Inisherin” i regi av Martin McDonagh

LÄS MER:Betalt och kvitterat – Chris Rock gav igen på Will Smith

LÄS MER:Här kan du se de hetaste filmerna inför Oscarsgalan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS