Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oskyldig - men vad händer nu?

MARDRÖMMEN ÄR ÖVER. Michael Jackson lämnade domstolen i Santa Maria som en fri man. Han kunde sätta sig i den där stora, svarta SUV:en och åka hem till Neverland igen.
För en gångs skull var Jackson-klanen samlad och höll sig nära, nära varandra medan domen lästes upp och sedan den korta vägen ut till bilarna. Jackson, som såg ut att vara mer eller mindre i chock, vinkade kort till fansen. Ingen moonwalk, inga glädjeutbrott. Bara någon slags utmattad känsla av lättnad.

MEN VAD HÄNDER nu? Vad händer när Michael Jackson stänger dörren bakom sig? Vad händer när han försöka fortsätta leva sitt extraordinära liv. Det låg en oerhörd kraft i juryns beslut att fria Michael Jackson på samtliga tio åtalspunkter. I går hette det att rättssystemet fungerade och att det är viktigt att alla att respekterar rättens utslag. Men frågan är om den friande domen verkligen kväver alla misstankar.

RYKTENA OCH ANKLAGELSERNA om att Michael Jackson ska ha ofredat ett flertal barn har snurrat runt i många år. Det är tveksamt om den friande domen i just det här fallet gör att alla tveksamheter och all ryktesspridning bara ebbar ut. Jag tror inte det. Jackson har själv erkänt att han brukar sova tillsammans med barn, något som upprepades gång på gång i nyhetssändningarna i går. Och redan timmen efter den friande domen började juridisk expertis spekulera i att åklagarsidan gjort en del taktiska misstag under rättegångens lopp och att utfallet kunde blivit ett annat om man spelat ut sin kort på ett annat sätt. Andra menade att åklagaren hade valt fel fall, att pojken inte var tillräckligt trovärdig utan ett allt för tacksamt mål för smutskastning från försvaret. Samtidigt ska det naturligtvis oerhört mycket till för att Michael Jackson återigen skulle kunna ställas inför rätta för ett liknande brott.

DET ÄR UPPENBART att rättegången har tagit hårt på Michael Jackson. Både fysiskt och psykiskt. En ond rygg har plågat honom, men naturligtvis har den mentala pressen varit massiv och direkt nedbrytande. Processen har också skadat Jacksons redan illa ansatta ekonomi. Det är tveksamt om ens Jackson själv har koll på sina tillgångar och skulder. Det är helt enkelt en lång väg att vandra innan Michael Jackson AB fungerar igen. Om det någonsin kommer att hända. Om det blir några fler skivor och turnéer från Michael Jackson är helt omöjligt att sia om.

MEN EN SAK är klar. Michael Jackson - not guilty.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.