Ortens poet i Angered drog rekordpublik

Elva poeter. En mikrofon. Och applåder som nästan lyfte taket av Angereds arena. Stämningen var på topp när delfinalen av Ortens bästa poet avgjordes på söndagen.

ANNONS
|

– Skriv om det här! Att över sjuhundra människor kommer hit för att lyssna på poesi. Det skrivs så mycket om våld i förorten, jag vill gärna hellre lyfta det här, säger 24-årige Aran Wehby.

Snart ska han upp på scenen och framföra två dikter. En om hans pappas flykt från rasism och krig i Irak. Den andra om pengar och deras makt att ta sig in i våra psyken, ge oss ha-begär och förstöra oss.

Bredvid honom står 19-åriga Sara Garib, som även hon försöker hålla nervositeten i schack.

– Den kommer och går, skämtar hon.

– Men för mig är det här en chans att dela med mig av mina upplevelser, och den chansen ges väldigt sällan.

ANNONS

Hennes första dikt av tävlingens två obligatoriska handlar om övervakningskameror.

–Jag är väldigt kritisk till att de sätts upp på olika håll i förorten, så jag skriver om mina känslor kring det.

Hennes andra dikt har titeln Dags att åka hem.

–Den handlar om vad hem egentligen är och kan vara, och var du känner att du hör hemma, säger hon innan det är dags att gå iväg och förbereda debuten som poet.

Förtätad stämning

Sara och Aran är två av sammanlagt elva poeter i delfinalen av Ortens bästa poet i Göteborg. Snart står de på scenen inför ett fullsatt Angereds arena, där publiken ömsom jublar och applåderar, eller buar (om de tycker att dikten får för låga poäng av jurygrupperna).

LÄS MER:Fullsatt på poesifestivalen Merci poesi

När Sara Garib läser sin dikt om det övervakande ögat blir stämningen förtätad. Det går inte att ta miste på hennes talang, hur hon i några väl funna ord fångar vardagen runt omkring. Efteråt dånar applåderna och vill aldrig ta slut. Hon får över 9 poäng av tio av flera jurygrupper.

– Jag hejar på alla, de är så modiga. Bara att ställa sig på en scen och framföra sin poesi inför publik är jättestarkt i sig, säger Ramla Abdullahi, en av arrangörerna.

ANNONS

Även Muhammed Ali är bland de som ansvarar för arrangemanget.

– Det bästa med Ortens bästa poet är gemenskapen. Och så talangen hos poeterna som tävlar såklart. Att det här kan förena alla förorter i Göteborg och runt om i Sverige. Det är stort! konstaterar han, och fortsätter:

– Det pratas ofta om segregering när det kommer till förorter, men det här är snarare inkludering.

För vidare en tusenårig tradition

Poeten, rapparen och frilansjournalisten Nabila Abdul Fattah har suttit med i juyn för Ortens bästa poet i tre år, både i Stockholm och i Göteborg.

– Det är så kul och jag blir så inspirerad av de här unga människorna. Jag tror inte ens att de själva alltid förstår sin egen storhet när de går upp på scenen, säger hon.

– Det är också fint att se att det är så knökfullt i publiken. Att poesin är så stor här i Angered, det är en tusenårig tradition som de här poeterna för vidare nu. Inne i stan är poesiuppläsningar något smalt för några få utvalda. Men titta här på alla hundratals besökare!

Ortens bästa poet

Poesitävling med rötter i poetry slam för deltagare mellan 15 och 28 år.

Är ett nationellt förortsmästerskap med deltävlingar i tio svenska städer.

Arrangeras för tredje året i rad i Göteborg.

Här tävlar Sara, Zahide, Yasmin, Bahar, Miriam, Nour, Rowaid, Aran, Mohammed, Mattias och Dylan.

Dikterna får ta max tre minuter att läsa upp.

Tävlingen döms av fem jurygrupper, tre av dem väljs ur publiken.

Fyra poeter går vidare till finalen i Stockholm, som hålls 15-17 december.

ANNONS