Orch i ”Sagan om ringen” gjord för att likna Harvey Weinstein

En av orcherna i Peter Jacksons film ”Sagan om ringen” är medvetet skapad för att likna filmproducenten Harvey Weinstein. Det avslöjar skådespelaren Elijah Wood, som syns i rollen som Frodo, i en podd.

ANNONS
|

Nu visar det sig att en av alla orcher i Peter Jacksons film ”Sagan om ringen” är utformad för att se ut som filmproducenten och numera dömde sexförbrytaren Harvey Weinstein.

– Jag tänker att det är ok att prata om det vid det här laget, säger skådespelaren Elijah Wood i samtal med kollegan Dax Shepard i den amerikanska podden Armchair Expert.

– Han sitter ju inburad nu, så skit i honom.

Hotade att byta ut Jackson

Enligt skådespelaren fattade regissören Peter Jackson beslutet att låta utmejsla en av orchernas ansikte för att likna Weinsteins efter ett utdraget bråk inför första filmen ”Sagan om ringen: Härskarringen” (2001). Bland annat ska Harvey Weinstein, enligt branschtidningen Indie Wire, ha krävt att regissören skulle komprimera de tre böckerna till en enda film. Weinstein ska, enligt tidningen, också ha hotat att byta ut Peter Jackson mot kollegor som Quentin Tarantino eller John Madden.

ANNONS

LÄS MER:Recension: "They shall not grow old"

Enligt Wood började Jackson utveckla serien hos Miramax, produktionsbolaget som Harvey Weinstein grundade tillsammans med sin bror. Jackson var redan från början övertygad om att han ville göra minst två filmer efter JRR Tolkiens romantrilogi.

När samarbetet blev för ansträngt bad Jackson Weinstein om lov att få söka sig till andra producenter – men han fick enligt Elijah Wood bara en förlängd helg på sig att göra det. Ett annat villkor var att en framtida producent skulle ställas inför ultimatumet att göra samtliga filmer – eller ingen.

Orchen var ett slags ”fuck you”

– Tidspressen var helt orimlig, menar Elijah Wood som i podden berättar hur Peter Jackson pitchade idén vidare med en imponerande video. Inte många där och då såg vitsen med att göra tre filmer. Weinstein gick med på att göra två filmer, men skar samtidigt ner budgeten – något han inte berättade för regissören.

Till sist läckte Peter Jackson enligt Indie Wire ut manuset för att skapa intresse för projektet – och Bobby Shaye, grundaren bakom New Line Cinema, nappade.

LÄS MER:Viggo Mortensen debuterar med film om demens

Att skapa en orch med Weinsteins utseende blev senare ett slags hämnd, ett ”fuck you” som Elijah Wood uttycker det.

Filmtrilogin blev senare en enorm försäljningssuccé och räknas även konstnärligt till en av de mest imponerande filmserier som någonsin gjorts.

ANNONS

Harvey Weinstein pekades under #metoo ut som sexualförbrytare av en rad kända kvinnor i Hollywood. Han åtalades för våldtäkt och sexuella övergrepp, och dömdes våren 2020 till 23 års fängelse.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS