Ola Magnell är död

Ola Magnell avled i sitt hem under torsdagsmorgonen, rapporterar hans skivbolag National.

ANNONS
|

Sångaren, låtskrivaren och gitarristen Ola Magnell avled i sitt hem under torsdagsmorgonen. Han blev 74 år.

– Det var hjärtat. Det gick fort och det var oväntat, säger Ulrika Wiklund Martínez som har arbetat med Magnell på skivbolaget National som hans bokare.

Ola Magnell föddes 1946 i Kalmar. Han började studera vid Lunds universitet innan han flyttade till Göteborg för att läsa vid Journalisthögskolan 1970-71.

Magnell uppträdde redan på gymnasiet som trubadur och började med tiden att skriva egna låtar med inspiration från den tidiga 60-talsrocken och amerikanska singer/songwriters.

Skrev åt Lill Lindfors

Han arbetade tidigt som textförfattare och har skrivit åt bland annat Siw Malmkvist och Lill Lindfors.

ANNONS

Lill Lindfors säger till Dagens Nyheter att Magnells textförfattande hade stor betydelse för hennes karriär.

– Han var en av våra främsta poeter. Han hade fina tankegångar och ett eget språk. Han var klurig i sitt sätt att uttrycka sig. En vän och fin människa, säger hon till tidningen.

1974 skivdebuterade han med LP:n Påtalåtar. "Nya perspektiv", hans andra album, blev en stor succé och sålde guld.

"En jätteförlust för Sverige"

En som Ola Magnell har betytt mycket för är Lasse Kronér.

– Redan när jag tog mina första stapplande steg på gitarren spelade jag hans låtar. Jag var väl tolv år kanske, säger Lasse Kronér.

Han hade pratat med honom bara för några dagar sedan och minns första gången de träffades på Park Lane. Ola Magnell hade sagt: "Du måste vara en tvångsoptimist."

– Han är, eller var, en av våra största vispoeter, i paritet med Taube och Cornelis. Ingen skriver sådana texter som han, säger Lasse Kronér.

Han nämner Ola Magnells sista skiva.

– Den är så bra att det går inte. Hade jag skrivit en av de låtarna hade jag kunnat lägga av lycklig, säger han och fortsätter:

– En jätteförlust för Sverige. Ännu en röst i den här blaskvärlden av totalt nonsens som tystnat.

ANNONS

"Hade så mycket kvar att ge"

Jonatan Stenson, som spelat ihop med Ola Magnell, är märkbart rörd när TT når honom.

–Jag är otroligt ledsen just nu. Samtidigt är jag tacksam över att jag fick lära känna honom och att vi fick spela ihop, säger han.

Han beskriver Magnell som en fantastisk låtskrivare.

– När jag fick reda på att han dött satte jag mig direkt och började lyssna på hans musik. Jag kommer minnas alla våra fina spelkvällar ihop och vi hade en underbar sista turné tillsammans och pratade redan om nästa sväng.

Han beskriver Ola Magnells låttexter som humoristiska och skarpa.

– Det var roliga texter och det känns så sorgligt att det finns så mycket musik från Ola som aldrig kommer att spelas in. Han hade så mycket kvar att ge och hade redan flera nya låtar på gång, säger Jonatan Stenson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS